Premis literaris
Societat 28/08/2011

Un guardó amb història

Jordi Nopca
2 min
Un guardó amb història

La família Barceló i la família Buadas Rotger han decidit rescatar el premi Formentor de les Lletres amb motiu del cinquantè aniversari de la primera convocatòria, que va reunir editors i escriptors de tot el món en un entorn en què el luxe i la natura encara s'entrellacen harmoniosament: l'Hotel Formentor. El guanyador de l'edició 2011 ha estat Carlos Fuentes (Panamà, 1928), que ahir va recollir el premi -dotat amb 50.000 €- i va aprofitar per fer memòria d'un dels problemes més greus de Mèxic, el país on ha viscut la major part de la seva vida: "Cal despenalitzar la droga i demanar ajuda a policies potents com l'alemanya, la francesa o la israeliana per plantar cara al crim -va dir-. Mentre no es faci cap pas per legalitzar la droga i no s'arribi a cap acord amb els Estats Units, el gran mercat de la droga, i mentre la policia no emprengui cap acció efectiva, el narcotràfic continuarà derrotant els nostres efectius i la societat, que se sent indefensa".

La visita de Fuentes a Mallorca ha coincidit amb la publicació dels dos últims llibres de l'escriptor, el recull de contes Carolina Grau (Alfaguara), en el qual s'ha deixat impregnar per l'esperit pessimista que recorre el país (el llibre va encapçalat per la cita " No hay un tiempo más peligroso para el alma que éste "), i l'assaig La gran novela latinoamericana (Alfaguara), en què l'autor mexicà confecciona el seu propi cànon literari. Del segle XX en destaca, entre d'altres, Rayuela , de Julio Cortázar, El Aleph , de Jorge Luis Borges, i La vida breve , de Juan Carlos Onetti, i s'atreveix a aventurar uns quants possibles futurs clàssics del segle XXI, en què trobem novel·les de Juan Gabriel Vásquez, Jorge Volpi, Arturo Fontaine, Ignacio Padilla i Santiago Roncagliolo.

Fuentes ha acceptat convertir-se en el president d'honor del jurat d'un guardó que va ser impulsat l'any 1961 per Seix Barral i una desena d'editorials estrangeres, entre les quals hi havia Einaudi i Gallimard. El Premi Internacional de Literatura reconeixia l'obra d'un autor de renom internacional i el Formentor recompensava obres presentades per algun dels editors de la trobada a l'hotel mallorquí, que després es publicaven a tots els països que en formaven part. A les dues primeres edicions es van distingir autors com Samuel Beckett, Jorge Luis Borges, Witold Gombrowicz, Jorge Semprún i Juan García Hortelano. Abans de desaparèixer, el premi va passar per Corfú, Salzburg i Tunis. Recompensar l'obra de Fuentes vol ser un indici que el premi Formentor de les lletres té la intenció de mantenir el llistó ben alt.

stats