Salut
Societat 08/04/2011

Una vacuna contra la nicotina el 2012?

Dos assajos en curs als EUA estan provant una vacuna contra el tabac que podria sortir al mercat a finals de l'any que ve. És un tractament terapèutic, i no preventiu

Redacció / Efe
1 min
Vacuna contra el tabac per a finals del 2012

BarcelonaEls fumadors podran vacunar-se contra la seva addicció a finals del 2012. És la data prevista per a l'aprovació d'aquest tractament, que podria acabar amb el tabaquisme, la causa prevenible més important de malalties i mortalitat al món.

El pas previ serà la presentació, els primers mesos de l'any que ve, dels resultats de dos assajos fets als Estats Units, en els quals han participat 2.000 persones i que ofereixen resultats "molt esperançadors", segons el director clínic de Farmacoteràpia de l'Institut Nacional sobre l'Abús de Drogues (NIDA) dels Estats Units, Iván Montoya. Ho ha anunciat en una roda de premsa amb motiu de les Jornadas Nacionales de Socidrogalcohol, que se celebren a Madrid.

Es tracta d'un tractament terapèutic i no preventiu, ha comentat Montoya, que ha explicat que si els resultats dels experiments en humans (la fase III) "són positius", la immunització contra la nicotina serà aprovada per la Food and Drug Administration (FDA) "d'aquí poc".

Aquests fàrmacs funcionen mitjançant la injecció d'un virus o un bacteri unit a les molècules de les substàncies addictives. Així s'aconsegueix generar anticossos que "segresten" la droga en el torrent sanguini. D'aquesta manera, es creen molècules "massa grans" per travessar la barrera cefaloraquídia, amb la qual cosa l'organisme no sent cap dels efectes de plaer que genera l'addicció i sí les seves conseqüències negatives. Ho ha explicat el president de Socidrogalcohol, Julio Bobes.

També s'està provant una vacuna contra la cocaïna en un estudi amb 300 participants, tot i que la investigació "no està tan avançada", ha dit Montoya.

stats