Societat 02/09/2011

Si la higiene és cultura, els pelegrins de la JMJ són incults

Santi Fondevila
2 min

Tot i que ja ha passat una setmana i que, en principi, pot semblar que la visita del Sant Pare a Madrid no té res a veure amb la cultura, aquella missa multitudinària que Benet XVI va oferir a l'aeròdrom de Cuatro Vientos ens va deixar una imatge esfereïdora i, al meu entendre, desconcertant: la d'un immens solar ple de brossa i brutícia, com si hi haguessin acampat els exèrcits d'Àtila.

Aquells nois tan assenyats, turistes embadalits i minyons riallers que havien fet llargs viatges per veure el seu ídol religiós, no solament eren devots catòlics sinó també una colla de garrins. Potser l'expressió pot semblar forta, però tothom que va veure la imatge de l'endemà es devia fer la pregunta de per què aquest milió i mig de bons nois i noies no havien estat capaços de recollir les bosses amb el dinar, les ampolles -això sí, d'aigua- i els papers de vés a saber què.

No entrarem en el debat de si els quatre dies que els equips de neteja van necessitar per treure les tones de brossa van suposar un cost a l'emmagrit erari públic, perquè el que sembla obvi és que hauria estat més edificant, més just i més acurat que els respectables assistents fossin ensinistrats no només en les oracions sinó també en la necessitat de tenir el món net de merda.

Mirar cap al cel

Si cadascun de les noies i nois hagués recollit la seva brossa i l'hagués dipositat en uns contenidors previstos per a aquesta finalitat ens hauríem estalviat la recollida, el que va costar i, a més a més, la imatge de l'endemà, tan vergonyosa. Esclar que potser no ho van dir a tothom.

O és que, tan enlluernats pels 200 metres de llargada de l'escenari, només miraven al cel i no se'n van adonar? O potser l'organització ja sabia que l'administració pública de la senyora Aguirre es faria càrrec de la qüestió. I tots contents.

I això què té a veure amb la cultura? Doncs té a veure amb la higiene, que és un factor cultural de les societats civilitzades i una conquesta del món modern. Té a veure amb l'educació. Té a veure amb la conservació del medi ambient. Els sona el cartell: "Deixeu-ho tot com ho heu trobat"?

stats