Societat 19/10/2016

Un home de 89 anys mor per legionel·losi a Mollet del Vallès

Dos afectats més ja han rebut l’alta però no es descarta que se'n detectin més casos

Ara
3 min
Després del brot s’estan analitzant instal·lacions d’alt risc en una àrea que gairebé inclou tot Mollet del Vallès.

BarcelonaUn home de 89 anys ha mort per legionel·losi a Mollet del Vallès, segons va informar ahir el departament de Salut. L’home, que havia ingressat el 2 d’octubre i va morir el dia 10, ja tenia una malaltia prèvia. Al municipi hi ha hagut dos afectats més, que ahir mateix van rebre l’alta mèdica. Tots tres són veïns de Mollet i tenen entre 37 i 89 anys. Salut no descarta que n'hi pugui haver algun cas més durant els pròxims dies, perquè encara s’està dins del període d’incubació.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, i la subdirectora general de coordinació de la Salut Pública a Girona i Barcelona, Cristina Pérez, van explicar ahir que es fan inspeccions i que s’estan analitzant deu instal·lacions de risc alt en un radi d’uns mil metres per a cadascun dels casos, una àrea que a la pràctica cobreix gairebé tot el nucli urbà de Mollet. Per delimitar les zones es van tenir en compte els moviments dels tres afectats, segons l’ACN. Les instal·lacions dins del radi s’analitzen i s’hi fa un tractament de xoc amb neteja i desinfecció.

Per ara s’han pres mostres de deu instal·lacions d’alt risc –torres de refrigeració i condensadors d’evaporació– i l’Ajuntament ha clausurat o ha deixat de fer servir instal·lacions que són possibles focus de risc mitjà i baix, com fonts públiques, sistemes de reg per aspersió i màquines de neteja amb aigua a pressió.

Tot i que l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC) està investigant l’origen del brot, descarta que hi hagi risc de més infeccions causades pels possibles focus que ja s’han analitzat. Això no vol dir, però, que no surtin a la llum més casos de legionel·losi de ciutadans que s’haurien infectat abans, perquè el període d’incubació de la malaltia és d’entre 12 i 14 dies.

Guix va explicar que aquesta època de l’any és la més habitual per als brots de legionel·losi, perquè la humitat augmenta i la temperatura baixa, una combinació que afavoreix aquests bacteris que proliferen en aigües estancades. A més, molts sistemes de refrigeració que s’apaguen quan s’acaba l’estiu es poden tornar a engegar amb les variacions de temperatura d’aquesta època de l’any i això afavoreix la dispersió dels bacteris.

Tres brots en un mes

L’home de Mollet del Vallès és la segona víctima mortal per legionel·losi a Catalunya aquest mes. El dia 6 ja va morir una altra persona a Salou. De fet, durant aquest mes hi ha hagut tres brots de legionel·losi a Catalunya: un a Salou, amb 11 afectats incloent-hi la víctima mortal; un a Vilafranca, amb 4 afectats, i els 3 afectats de Mollet que es van comunicar ahir. Pel que fa a l’últim brot, el primer cas –que es va saber el dia 2– és el de l’home que va acabar morint, el dia 12 es va detectar el segon i ahir mateix l’últim.

A la roda de premsa d’ahir a la tarda Guix i Pérez van donar per acabat el brot de Salou. Vilafranca, per contra, encara segueix dins el període de possible incubació de la malaltia i, per tant, encara hi podria aparèixer algun cas nou. Als tres brots cal afegir-hi que dilluns l’Ajuntament de Calafell va prohibir l’ús de les aixetes de les escoles Santa Creu i Mossèn Cinto Verdaguer per l’aparició de lleus traces de legionel·la. Segons va informar el consistori en un comunicat, les quantitats detectades “no són suficients” per pensar en un risc de contagi. Amb tot, seguint els protocols de seguretat, van tancar les aixetes mentre es fan les anàlisis corresponents i els tractaments per garantir l’eliminació del bacteri. El subministrament d’aigua el garanteixen amb uns dipòsits duts expressament.

stats