SANITAT
Societat 14/07/2012

19.000 hospitalitzacions menys per les retallades

L'activitat als hospitals catalans s'ha reduït un 2% en un any a causa de les retallades. El conseller de Salut, Boi Ruiz, destaca que, malgrat tot, la mortalitat baixa i els reingressos es mantenen.

Auri Garcia Morera
2 min
El conseller de Salut, Boi Ruiz, considera que les retallades no han afectat la qualitat de l'assistència als hospitals catalans.

BARCELONA.Després d'uns anys creixent en paral·lel a l'augment de la població, la xifra d'hospitalitzacions als centres públics catalans va patir un brusc descens l'any 2011 com a conseqüència de les retallades pressupostàries de la Generalitat. Així ho recull el quart informe de la Central de Resultats de l'àmbit sanitari, presentat ahir pel conseller de Salut, Boi Ruiz.

El total d'hospitalitzacions durant l'any passat va ser de 960.180, gairebé 19.000 menys que el 2010. O el que és el mateix, un descens de prop del 2% en tan sols un any. La caiguda va ser més forta en les hospitalitzacions quirúrgiques, amb un 2,7% menys d'activitat, mentre que les hospitalitzacions mèdiques van baixar un 1%.

Segons el mateix informe, aquest descens de l'activitat hospitalària va anar acompanyat d'una lleugera baixada de la satisfacció dels usuaris amb el servei rebut. Així, si el 2010 el puntuaven amb un 8,26, l'any passat va baixar fins a un 8,19. Una puntuació encara molt satisfactòria, amb la qual coincideix el conseller Boi Ruiz. Segons va defensar en l'acte d'ahir, Ruiz considera que els hospitals catalans "estan tots per sobre del notable" i que "el sistema sanitari és excel·lent".

El conseller va destacar que les retallades han tingut una incidència quantitativa però no qualitativa, ja que els indicadors de l'informe que reflecteixen els resultats finals no han empitjorat. Així, la mortalitat ajustada per les malalties seleccionades va baixar del 9,50% al 9,40% entre el 2010 i el 2011, mentre que els reingressos a 30 dies per les causes seleccionades es va mantenir en un 10,90%. D'altra banda, les infeccions relacionades amb l'assistència van baixar del 5,3% al 5%.

Resultats per centre

Per primera vegada, l'informe de la Central de Resultats de l'àmbit sanitari inclou les dades segregades per centre, tot i que els responsables de Salut van insistir ahir que no volen que sigui una classificació.

La comparació dels resultats econòmics permet comprovar que els hospitals de l'ICS ja eren els que tenien més dificultats abans de la retallada de la Generalitat, que els va afectar més severament que a la resta de centres de la xarxa pública. La Vall d'Hebron, el Trias i Pujol, el Josep Trueta i el Joan XXIII, quatre hospitals de l'ICS, van ser els quatre menys rendibles l'any 2010. Aquest informe encara no recull les dades del 2011, perquè Salut tot just està rebent les auditories.

stats