BENESTAR
Societat 29/10/2016

El primer hostal social s’instal·larà a la Casa Bloc

L’edifici del barri de Sant Andreu acollirà 50 persones en risc d’exclusió amb un projecte innovador

Mireia Esteve
2 min
Un dels espais de la Casa Bloc cedits per la Generalitat a Hàbitat3 per acollir 50 persones en risc d’exclusió social.

BarcelonaAlgunes habitacions, la perruqueria i la capella de la Casa Bloc de Barcelona tenen els dies comptats. La Generalitat ha arribat a un acord amb la Fundació Hàbitat3, la gestora d’habitatge de lloguer social promoguda per la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, perquè els espais que fins l’any passat eren encara per a vídues i orfes de militars passin a convertir-se en habitatges per a persones en risc d’exclusió social. Un nou ús per a un edifici que es va construir als anys 30 en plena Segona República.

Ahir al matí, la presidenta d’Hàbitat3, Carme Trilla, el secretari d’Habitatge i Millora Urbana del Govern, Carles Sala, i el director de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC), Jaume Fornt, van formalitzar l’acord per tirar endavant aquest projecte. L’AHC cedeix per un període d’entre 20 i 25 anys l’edifici a Hàbitat3 perquè el rehabiliti i hi creï 17 habitatges i 11 dormitoris socials que han de donar servei a 50 persones amb discapacitats físiques o intel·lectuals, amb problemes de salut mental, en situació d’exclusió residencial o sense sostre.

L’edifici social més complet

És la primera vegada que un edifici destinat a ús social és tan complet. I per això, des d’Hàbitat3 l’han batejat com a Llar Casa Bloc. I és que la cuina, la bugaderia, les habitacions i fins i tot la perruqueria que fins fa un any feien servir les poques vídues que quedaven dels militars desapareixeran i s’adaptaran, una vegada més, a les noves necessitats que té la societat.

La part de l’edifici que s’utilitzarà per tirar endavant aquest projecte serà la planta baixa i les dues primeres. Als baixos es reformarà la cuina que ja hi havia i es convertirà en una escola restaurant -gestionada per una entitat d’inserció laboral-, que formarà les persones que hi participin i servirà de menjador social per als que visquin a l’edifici. La bugaderia, que ja existia, serà per a les persones de la Casa Bloc i donarà feina a persones amb dificultats funcionals. A les dues primeres plantes s’hi habilitaran els 28 habitatges i dormitoris socials que té previst el projecte, i que d’entrada han de permetre que hi visquin les 50 persones. Segons va explicar Trilla, no hi ha un límit mínim o màxim de temps perquè les persones puguin quedar-se a l’edifici, sinó que seran “flexibles” en funció del que els recomanin les entitats d’on vinguin derivades cadascuna d’elles. La presidenta d’Hàbitat3 va defensar el projecte com una eina de “transformació” de l’edifici, amb l’objectiu que les persones que en facin ús aconsegueixin “autonomia residencial” completa.

Està previst que aquesta iniciativa sigui una realitat a partir de l’últim trimestre de l’any que ve. Per començar les obres, que costaran 700.000 euros, convocaran un concurs públic pensat per a empreses del sector social.

A les dues últimes plantes de les quatre que té l’edifici, des de fa uns mesos ja hi ha 24 habitacions ocupades per refugiats que ha acollit la Generalitat. Ara també s’habilitaran les dues primeres plantes per a persones en risc d’exclusió social, i als baixos, a part de la cuina i la bugaderia, Hàbitat3 també hi instal·larà les seves oficines. A partir de l’any que ve, doncs, un edifici que fins fa un any estava gairebé desocupat tornarà a estar ple i a ser útil per a col·lectius vulnerables.

stats