TURISME
Societat 02/07/2015

Els hotelers demanen consensuar un model de turisme sostenible a Barcelona

Al sector turístic no li ha agafat per sorpresa la suspensió en la concessió de llicències a allotjaments turístics anunciada per Colau

Lara Bonilla
2 min
Baixen un 70% els visitants al Parc Güell des que s’ha de pagar entrada

BarcelonaAl sector turístic no li ha agafat per sorpresa l'anunci de suspendre la concessió de llicències a tot tipus d'allotjaments turístics que aquest matí ha anunciat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Ja s'ho esperaven i, fins i tot, han celebrat la mesura, ja que la situació actual estava generant, diuen, “incertesa” i estava allunyant inversors. També s'han ofert a participar en el desenvolupament del nou pla. “Estem a favor de treballar per un model de ciutat i turisme consensuat entre tots. Nosaltres apostem per un turisme familiar, responsable i sostenible que encaixi en aquesta ciutat, i en aquest sentit compartim el model turístic de l'Ajuntament de BCN. Anem tots en la mateixa direcció: per un turisme sostenible”, explica Enrique Alcántara, president de l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur).

No obstant, Alcántara lamenta la moratòria dels apartaments turístics, ja que ha deixat “molts projectes a mitges”, com ara, “l'esforç de reagrupar els apartaments turístics en un sol edifici”. “Això s'ha quedat aturat i hi ha gent que ha tingut importants pèrdues econòmiques”, ha afegit Alcántara, que aposta per reordenar el turisme més enllà dels allotjaments.

“Hem d'aconseguir que els turistes es quedin més dies. El turista que s'allotja en apartaments es queda de mitjana 4 dies i mig i descobreix altres barris de la ciutat”, diu.

El Gremi d'Hotels de Barcelona espera que la moratòria d'un any en la concessió de llicències d'allotjaments turístics serveixi per combatre l'oferta d'establiments il·legals. "Ja teníem paït que això passaria", diu Jordi Clos, president del Gremi d'Hotels de Barcelona. Considera que cal "definir les regles de joc" i consensuar un pla estratègic "que doni confiança als empresaris catalans i internacionals". "Si no, es crea incertesa i no inverteixen i es perden llocs de treball. Si el tema està clar i definit, sabrem a què juguem", afegeix Clos.

Descentralitzar oferta

El gremi veu amb bons ulls la possibilitat de descentralitzar els hotels en altres barris allunyats del centre de la ciutat. "Hi ha barris que farien un salt mortal per tenir hotels perquè genera riquesa, les botigues i restaurants venen més i no alteren la convivència ciutadana", diu Clos, que recorda que els hotels sumen entre 800 i 1.000 habitacions més cada any, que representen uns 1.500 llocs de treball fixos. "I suposo que l'Ajuntament no té interès a perdre aquestes inversions econòmiques", afegeix Clos.

La suspensió de llicències afecta una trentena d'hotels, entre ells el de la Torre Agbar. "Això ja és més complicat, és un cop fort per a trenta empresaris", ha recordat Clos.

Turisme de Barcelona, per la seva part, ha valorat positivament la mesura. "Ens permetrà treballar conjuntament amb l’Ajuntament per ocupar-nos de l’allotjament il·legal i garantir la convivència entre el turisme i el dia a dia de la ciutat".

stats