Societat 14/02/2016

Els humans cada vegada són més insensibles a continguts violents o sexuals

Investigadors de la Universitat Pompeu Fabra assenyalen el bombardeig mediàtic com a causa de la insensibilització

Selena Soro
2 min
Buscant l’element comú de totes les demències

BarcelonaEls humans estan perdent capacitat emocional d'excitació davant determinats continguts, com ara la violència o el sexe. És la conclusió d'un estudi de la Universitat Pompeu Fabra publicat a la revista científica PLoS ONE, que recull Efe. Gràcies a una nova eina que mesura els estats emocionals, els investigadors han aconseguit demostrar empíricament que les persones són cada vegada més insensibles als estímuls d'alta intensitat que reben.

Aquesta eina, anomenada The Affective Slider (AS) permet registrar, en temps real, estats emocionals com el plaer o l'excitació. Els investigadors, Alberto Betella i Paul Verschure, han comprovat que la resposta emocional era més intensa en el passat. Segons els autors de l'estudi, aquesta desensiblització està causada, "molt probablement", a la gran presència d'aquest tipus de continguts en els mitjans de comunicació".

En l'actualitat, un dels sistemes més emprats per mesurar el grau d'excitació davant determinades imatges és l'International Affective Picture System (IAPS), que es basa en un banc d'imatges que és acompanyat per múltiples categories semàntiques emocionals. L'aventatge que ofereix el mètode proposat per la Universitat Pompeu Fabra, diuen els investigadors, és que controla emocions bàsiques en termes de plaer i excitació, de manera que l'avuluació és més "simple i intuïtiva".

Com afecten a les emocions les experiències prèvies

Betella i Verschure conclouen que els resultats de l'estudi "plantegen la reflexió sobre en quina mesura l'experiència emocional i l'expressió humana poden ser principalment modelades per l'experiència, i més específicament pel que fa al plaer i a les situacions excitants".

Els experiments sobre les respostes afectives en els éssers humans constitueix una de les línies d'investigació del Centre de Sistemes Autònoms i NeuroRobòtics (NRAS) de la UPF, dirigit per Verschure.

stats