Societat 12/12/2012

Cimera catalana aquest dimecres per la immersió lingüística i contra la llei Wert

CiU negocia aquest dimecres amb ERC, el PSC i ICV fer un front comú contra el canvi normatiu

Joan Serra
2 min
AMB LA LLENGUA HAN TOPAT La transversalitat del catalanisme ha advertit que no cedirà ni un mil·límetre en la defensa del model lingüístic de l'escola catalana.

BarcelonaDesprés de les protestes de dilluns a més 60 poblacions del país, aquest dimecres és el torn dels partits. El president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, ha citat a Palau Oriol Junqueras (ERC), Pere Navarro (PSC) i Joan Herrera (ICV-EUiA), en una cimera per plantar cara al projecte de Wert. Mas vol pactar una resposta unitària. Sobre l'absència de la CUP a la cimera dels partits que defensen la immersió, Homs va detallar ahir que es tracta d'una "formalitat", ja que el Parlament encara no està constituït i els seus tres diputats encara no han pres possessió de l'escó.

El president també ha citat els membres de la comissió permanent del Consell Escolar de Catalunya. Després de la trobada amb el president, el plenari del Consell celebrarà també una reunió extraordinària per aprovar una declaració de rebuig a la reforma educativa que proposa el govern espanyol i en defensa de la immersió lingüística. La declaració es cenyirà a la qüestió lingüística perquè és la que genera un consens total, van explicar fonts del Consell.

L'Associació de Centres d'Ensenyament Privat No Concertats (Aenocc), la patronal de les escoles privades catalanes, va advertir ahir que no podrà escolaritzar només en castellà com reclama la llei Wert, perquè el seu currículum escolar serà el mateix que el de la resta d'escoles catalanes. Al degoteig de pronunciaments s'hi va afegir el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, que va acusar el ministre d'haver creat un problema amb la llengua a Catalunya sense motiu. Rubalcaba va subratllar que el model d'immersió lingüística "ha funcionat bé" i que, fins ara, havia estat respectat per tots els governs d'Espanya.

La Generalitat ja va expressar aquest dimarts fins a quin punt la reforma educativa del govern espanyol lamina l'especificitat de Catalunya. El portaveu del Govern en funcions, Francesc Homs, va denunciar que l'avantprojecte de llei gestat pel ministre d'Educació, José Ignacio Wert, representa una reforma "encoberta" de la Constitució per desmantellar competències que ara tenen les autonomies. Homs va considerar "molt preocupants" les intencions de l'executiu del PP i no només per l'atac al model d'immersió lingüística, sinó també pel nou repartiment competencial que implicaria la modificació de la llei.

stats