Societat 19/07/2013

El jutge podrà imposar la custòdia compartida encara que els pares no ho vulguin si és en interès del menor

El govern espanyol reforma el dret familiar per fer que la custòdia compartida "deixi de ser un règim excepcional"

Ara
2 min
Gallardón diu que l'avortament "mai" podrà ser per la discapacitat

MadridEl consell de ministres ha aprovat aquest divendres una reforma del dret de família per tal que el règim de custòdia compartida en cas de separació i divorci "deixi de ser un règim excepcional" i que el jutge pugui imposar aquesta mesura "si ho considera convenient, encara que sigui en contra de la voluntat dels progenitors", segons ha explicat el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón.

Fins ara calia una petició conjunta dels dos progenitors i s'hi afegia la necessitat "que el ministeri fiscal fes un informe positiu, que era preceptiu i vinculant", ha explicat el ministre. A partir d'ara, aquest informe serà preceptiu però no vinculant i no caldrà la petició conjunta si el jutge vol aplicar la mesura "en interès del menor".

La llei especificarà també que "s'exclou la guàrdia custòdia" per a un pare si té una condemna per maltractament o si el jutge "té indicis fundats" que pot hi haver un cas de violència de gènere o familiar, segons el ministre. S'haurà de garantir també el dret dels menors a mantenir relacions amb els seus germans i altres parents, no només amb els avis com fins ara, en un règim que haurà de ser determinat pel jutge.

Una altra de les reformes introduïdes pel consell de ministres elimina el límit dels 18 anys com a fi de l'obligació dels pares de sufragar els aliments dels seus fills. "Que aquesta obligació acabi amb la majoria d'edat és profundament injust, però imposar qualsevol altra edat també, de forma que el que es fa és establir diversos criteris per determinar quan ha d'acabar aquesta aportació", ha explicat Gallardón.

Així doncs, l'obligació a una mensualitat per a aliments no acabarà mentre no hi hagi una independència econòmica dels fills o "mentre no acabi la seva formació, sempre que sigui per causa no imputable al mateix fill", és a dir, que no decideixi ell mateix abandonar els estudis. L'obligació dels pares subsistirà encara si el fill ha acabat la seva formació però "es troba encara en recerca activa de feina".

stats