SOCIETAT
Societat 17/05/2012

El tancament dels parcs a l'estiu, principal punt de conflicte entre els bombers voluntaris i Interior

Els parcs voluntaris propers a Rasquera alertats pels Bombers no es van activar

Acn
2 min

BarcelonaEls bombers voluntaris s'han negat a treballar en l'incendi de Rasquera perquè es troben immersos en un conflicte amb el Departament d'Interior. Les desavinences provenen de la decisió de no obrir els parcs voluntaris durant la campanya d'estiu. Fins ara, els voluntaris feien guàrdies durant els mesos de més calor i comandaven els auxiliars forestals, que sí tenen una relació contractual, tot i que temporal, amb la Generalitat. D'aquesta administració depèn la seguretat dels auxiliars, que no podien garantir deixant-los en mans dels voluntaris, que cobren per hores i no segueixen els protocols de prevenció de riscos dels professionals. Sense les guàrdies, el còmput d'hores extres serà ara inferior.

Els Bombers de la Generalitat afirmen que quan va començar l'incendi de Rasquera, el pitjor de l'any, van alertar tots els parcs de bombers voluntaris de la zona, com fan sempre. Cap d'aquests parcs va respondre a la crida. Fins que les flames del foc no estiguin extingides, però, no faran cap valoració d'aquesta plantada.

El mateix conseller d'Interior, Felip Puig, ha admès que l'administració només pot respondre pels efectius professionals del cos i ha apuntat, en el mateix sentit, que ja estudiaran aquesta situació més endavant.

El conflicte que ha tret a la llum pública el foc de Rasquera ve de lluny però ha esclatat després de la decisió de tancar durant l'estiu els parcs de voluntaris. Els serveis jurídics de la conselleria, segons fonts sindicals, van acabar recomanant que es decidís aquest tancament perquè van detectar certes irregularitats.

Entre d'altres qüestions perquè durant la campanya d'estiu als parcs voluntaris són el destí d'auxiliars forestals, treballadors contractats temporalment per la Generalitat -joves que volen ser professionals en el futur, en molts casos- que sí depenen d'aquesta en matèria de prevenció de riscos laborals.

El problema és que els voluntaris cobren per hores i aquesta és tota la relació que els lliga amb l'administració, un fil que no permet al cos de Bombers garantir, per exemple, que aquests han descansat les hores suficients (tenen una altra feina) quan condueixen un camió que transporta els auxiliars.

Sense les guàrdies d'estiu els voluntaris cobraran únicament les hores que facin en tasques d'extinció. Això reduirà sensiblement les seves retribucions ja que fins ara cobraven les hores de guàrdia al parc d'estiu.

A Rasquera falten voluntaris

Segons el conseller Puig al foc de Rasquera hi ha "alguns" bombers voluntaris "però no tots els que haurien d'haver-hi". "Alguns no estan perquè no s'han pogut activar perquè són voluntaris, i d'altres perquè hi hagut algun problema al qual ens hi dedicarem quan haguem apagat aquest incendi", ha afegit.

Amb tot, Puig ha deixat clar que s'ha disposat dels recursos "suficients" per a aquest foc, i que també s'ha comptat amb reforços com algunes brigades d'Aragó.

stats