Xarxes
Societat 04/03/2015

"Amb la independència, què passa amb l'educació?", el vídeo que debat sobre el model educatiu de Catalunya

Forma part d'una iniciativa de la plataforma col·laborativa The Catalan Project i compta amb l'assessorament de la Fundació Bofill

Ara
1 min

BarcelonaThe Catalan Project és una plataforma per crear i compartir idees per decidir com serà la Catalunya del futur. Ara han llançat un vídeo on plantegen què passaria amb l'educació si Catalunya fos independent. Sota el títol 'El sistema educatiu findlandès: amb la independència, què passa amb l'educació', The Catalan Project repassa, amb l'assessorament del director de la Fundació Bofill, Ismael Palacín, quines són les claus de l'èxit de l'educació finlandesa i com poden inspirar els catalans en la creació d'un bon sistema en una possible Catalunya independent.

El vídeo recorda que a Corea del Sud i Finlàndia, dos dels països amb millors resultats educatius del món, inverteixen en educació el 6% i el 7% del PIB. La mitjana europea, d'altra banda, és del 5,4%. "En el conjunt de l'estat espanyol és del 4,7%, i a Catalunya, a causa de l'infrafinançament, aquesta xifra només representa el 3,5 i el 4%", subratllen.

"Amb la independència podríem invertir més en educació. Però el diners no ho són tot. Dinamarca, amb una inversió similar a Finlàndia, està molt lluny dels primers llocs de l'informe PISA", continua el vídeo, i detalla: "Perquè educació són també els pares, els centres escolars, els mestres, les facultats on es formen, les televisions, les empreses, els governs. El sistema educatiu és un sistema molt complex, i els canvis són molt lents". Per això, afirmen, "el que es faci s'ha de dissenyar per durar".

stats