Societat 19/06/2011

Indignació pacífica i festiva al costat del Congrés

A Barcelona i la resta de capitals catalanes, la mobilització del col·lectiu 15-M està convocada a la tarda

Miquel Codolar
3 min

MadridLa jornada reivindicativa convocada pel moviment 15-M ha reunit a Madrid desenes de milers de manifestants en sis marxes pacífiques que han començat a primera hora del matí i després d'anar creixent s'han unificat a la plaça de Neptuno. Desenes de furgonetes policials envolten el Congrés dels Diputats i eviten l'accés dels indignats no només a les portes del parlament espanyol sinó que també mantenen tallats els carrers propers. Malgrat aquesta presència policial que alguns consideren que és una "provocació" portaveus del 15-M insisteixen amb megàfons i a través de les xarxes socials que ningú faci ús de la violència. "No els donem arguments", crida insistentment una noia al costat de les tanques que alguns volien saltar.

Davant l'extens dispositiu policial, amb més d'un miler d'agents, la manifestació transcorre amb normalitat i en un ambient reivindicatiu. Les consignes que llancen els assistents tenen com a objectiu la crítica al Pacte de l'Euro i les retallades socials que comporta, el sistema capitalista, la banca i també els governs i sindicats majoritaris que associen al poder. Entre altres crits es pot escoltar "No hi ha pa per tant de xoriço", "El poble unit mai serà vençut", "La crisi que la paguin els capitalistes", "On són, no es veuen CCOO i UGT", "Li diuen democràcia i no ho és" o "treballador, desperta, l'atur està a la teva porta", entre d'altres en contra de la banca i els dos grans partits espanyols.

Abans de donar per acabada la manifestació i concentració contra el Pacte de l'Euro un portaveu del 15M ha proposat que les assemblees de treballadors dels barris de Madrid comencin a treballar per preparar una vaga general per canviar la societat que s'ha aventurat a dir que "paralitzarà el país". Ha estat després de la lectura d'un manifest rebut per els concentrats amb aplaudiments i crits de "Visca la lluita de la classe obrera". El missatge als indignats demanava més unitat per tenir més força i manifestava el rebuig a la retallada de sous i pensions i a la privatització de l'educació i la sanitat. A partir de les tres de la tarda el volum d'indignats ha començat a decaure. Des de Neptuno s'han dirigit i assegut al passeig del Prado a menjar un entrepà o bé s'han endinsat als carrers del centre de Madrid en la recerca d'un bar per dinar. Es pot seguir l'evolució de la marxa a través de Twitter, on els temes més comentats són #15m, #19j o neptuno.

La mobilització, convocada pel moviment 15M sota el lema 'El carrer és nostre. No pagarem la seva crisi' , es repetirà aquesta tarda a Barcelona, d'on sortirà des de la plaça Catalunya a les 17 hores i arribarà a Pla de Palau. Girona, Tarragona, Lleida i Tortosa també acolliran mobilitzacions. La convocatòria a la capital catalana pren especial rellevància després dels episodis d'aldarulls que es van veure durant la concentració de dimecres passat a La Ciutadella, en les quals hi va haver agressions a diputats i se'ls va impedir l'accés al Parlament.

Els 'indignats' tenen la intenció d'esforçar-se per frenar la presència de violents i per això, i per primera vegada, han negociat amb el departament d'Interior de la Generalitat tant el recorregut com el servei d'ordre.Finalment s'ha acceptat la petició de la conselleria de Felip Puig perquè la marxa no acabés al Parc de la Ciutadella, tal com volien els 'indignats'. Si no hi ha canvis acabarà al Pla de Palau després de sortir de la plaça de Catalunya, a les 5 de la tarda, i baixar per Via Laietana. Una altra de les novetats serà que, per primera vegada, el moviment tindrà un servei d'ordre propi que, encara que no anirà identificat, vetllarà per la seguretat.

stats