MOBILITZACIONS CIUTADANES
Societat 16/05/2012

Els 'indignats' posen la banca al punt de mira

Els indignats no continuaran a la plaça de Catalunya, però mantindran la lluita. El moviment ha focalitzat les protestes contra la banca. Ho va demostrar ahir en els actes de commemoració del 15-M.

L. Díaz-roig / M. Ortega J. Serra / A. Garcia-morera
3 min
'INDIGNATS' AMB LA BANCA  La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i el col·lectiu d'indignats van protestar davant d'entitats bancàries.

BARCELONA.La celebració del primer aniversari del naixement del moviment 15-M -que va coincidir amb l'anunci de les noves retallades anunciades per la Generalitat- va evidenciar que la indignació té recorregut més enllà de l'efemèride. La banca va ser ahir en el punt de mira dels indignats , decidits a assenyalar culpables d'una crisi que ha convertit els desnonaments en un drama quotidià i les tisorades socials en mesures periòdiques.

L'amalgama de col·lectius implicats en les protestes va protagonitzar ahir a Barcelona protestes davant d'entitats bancàries i seus de partits polítics, que van requerir un fort desplegament policial. Els indignats es van fer sentir, però sense provocar incidents, un escenari que també es va viure a la Puerta del Sol de Madrid. El 15-M va complir majoritàriament el compromís d'abandonar l'acampada a la plaça de Catalunya, tot i que ahir a la nit encara s'hi celebrava una assemblea i hi quedava alguna tenda. Però els indignats van plantejar un altre punt de protesta. Al tancament d'aquesta edició, s'estudiava una acampada a la seu de La Caixa, a l'avinguda Diagonal, on va haver-hi la mobilització més multitudinària.

La representació d'un judici popular contra la banca va concentrar més de mig miler de persones davant les oficines de La Caixa, a Maria Cristina. "Està acusada d'estafar milers de ciutadans, de no tenir remordiments a l'hora de desnonar persones de casa seva i de no vacil·lar a l'hora de sanejar entitats amb els estalvis de la fundació", deia una falsa jutgessa. Desenes de testimonis van explicar les seves històries personals, amb una gran acollida del públic, que els va acompanyar a crits de "banquers, xoriços" i "culpables". "La Caixa i el que representa per Barcelona i Catalunya és prou important per considerar-la la màxima culpable i alhora la màxima beneficiada de la crisi; per això, l'assenyalem", deia un dels manifestos dels indignats . Abans del judici es va col·locar una guillotina fictícia, on els manifestants van simular que es tallava el cap del president espanyol, Mariano Rajoy; la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president de la Generalitat, Artur Mas.

El judici popular -que evidentment va acabar amb una sentència unànime de culpabilitat- es va desenvolupar sense aldarulls, sota la mirada de centenars d'agents antiavalots i rodejats d'una vintena de furgons de la policia. Tot i així, el volum de gent va obligar a tallar un dels laterals de l'avinguda Diagonal i va provocar retencions d'entrada i sortida de la ciutat.

Suport a les famílies desnonades

La banca també va ser la protagonista dels actes del matí. Els indignats es van citar ben d'hora, a les vuit del matí, en quatre punts de la ciutat per portar les seves reivindicacions a les seus de diferents entitats bancàries. Ho van fer de la mà de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i acompanyats de persones que han estat desnonades per tal de buscar solucions concretes als seus casos i exigir responsabilitats a les entitats. Al Paral·lel, per exemple, van muntar una sala d'estar davant de Caja Madrid (Bankia) i van negociar una cita amb el director per abordar el tema de la dació en pagament. Un alt càrrec de l'entitat s'ha compromès a rebre'ls el 24 de maig a la seu principal de Bankia. També van pressionar a la seu de Catalunya Caixa de l'avinguda de la Catedral per demanar que es frenin la cinquantena de desnonaments que tramita l'entitat, segons l'expedient que gestiona la PAH. Van aconseguir el compromís que en un termini de deu dies hi hauria resposta per als 47 casos de desnonaments que els han fet arribar en l'acció de protesta. Assolit això, es van concentrar davant l'oficina d'Unnim, al xamfrà entre passeig de Sant Joan i Consell de Cent, on després de tres hores de concentració van aconseguir fixar una cita per a dos clients que no poden pagar la hipoteca.

La defensa de l'educació pública també va tenir un espai en les mobilitzacions per commemorar el 15-M: un centenar d'estudiants implicats amb el col·lectiu d' indignats va representar l'enterrament del sistema educatiu davant de la seu del PP, sota l'atenta mirada d'un desplegament d'agents antiavalots, que prèviament havien blindat la zona.

stats