SALUT
Societat 29/06/2017

Les infermeres podran receptar medicaments

El col·lectiu va desconvocar ahir una protesta després que Comín anunciés el decret

Lara Bonilla
3 min
Una infermera practicant una cura a una pacient en  un CAP.

BarcelonaL’amenaça de mobilització de les infermeres ha funcionat. El col·lectiu, que està en peu de guerra pel decret espanyol que no els permet receptar medicaments des del 2015, havia convocat una protesta per avui però la van acabar suspenent ahir al vespre després que el conseller de Salut, Antoni Comín, anunciés per sorpresa que divendres presentarà les noves directrius. El departament de Salut va anunciar ahir que demà el conseller presentarà “el projecte de decret d’indicació, ús i autorització de la dispensació de medicaments i productes sanitaris per part de les infermeres i infermers”. Aquest és el compromís que des de fa dos anys volien sentir les infermeres, que han estat durant tot aquest temps “en una posició d’il·legalitat”, segons fonts de la comissió de crisi de la prescripció, que aplega 52 entitats representatives de les infermeres catalanes.

La infermeria catalana demana una normativa pròpia per esquivar el reial decret 954/2015, aprovat el 2015 pel ministeri de Sanitat i que es queda curt a l’hora de regular la prescripció infermera. Segons el reial decret, la infermeria pot prescriure fàrmacs, però només els que no necessiten recepta -la dels que en requereixen és una competència que segueix sent exclusivament del metge-. Per fer-ho, a més, les infermeres s’han d’acreditar davant del ministeri. “El decret espanyol posa un munt d’obstacles al fet que puguem prescriure. Talla l’actuació de la infermera. Si complim el decret, et podem indicar la pomada però no te la podem receptar, i això genera una distorsió important en l’assistència”, denuncia Núria Cuxart, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya. “Ara es fa perquè s’esquiva la llei”, reconeix Cuxart, però això deixa les infermeres en una situació d’indefensió jurídica. És per això que fa 15 mesos van reclamar al Govern que a través del departament de Salut creés un marc normatiu propi per esquivar el decret espanyol i augmentar “la seguretat jurídica de la infermera”.

Una llarga reivindicació

Les treballadores argumenten que no és més que regular el que ja fan en la seva pràctica diària. “A nivell pràctic, la infermera seguirà fent el mateix que fa cada dia però en lloc d’estar en risc per una suposada il·legalitat guanyarem seguretat jurídica. No es poden prendre decisions clíniques amb l’amenaça que en qualsevol moment pots ser denunciada per contravenir una norma estatal absurda”, argumenta Núria Cuxart. La norma catalana està “molt treballada i avançada”, segons Cuxart, i avui s’acabava el termini pactat amb Salut per tirar-la endavant. El decret català fixa que no caldrà cap acreditació addicional més enllà del grau universitari per prescriure fàrmacs sense recepta, però pel que fa als que sí que en requereixen, caldrà una acreditació prèvia. El text evita entrar en contradicció directa amb el reial decret espanyol, perquè no s’acabi impugnant, i aprofita les competències sanitàries que té Catalunya, com altres comunitats. Andalusia també té el seu propi decret que permet a les infermeres receptar medicaments.

Poder prescriure productes sanitaris i medicaments és una llarga reivindicació de la professió. Les infermeres no estaven habilitades per dispensar medicaments que es poden adquirir lliurement a les oficines de farmàcia. Els pacients també se’n beneficien, ja que alguns d’aquests fàrmacs estan subjectes a finançament.

Un centre acadèmic en salut digital únic a la UE

La salut digital, l’ e-health, ha transformat el sistema de salut. El pacient ha deixat de ser un subjecte passiu a la consulta del metge per passar a implicar-se més en la seva malaltia i la informació mèdica s’ha democratitzat gràcies a les noves tecnologies. I és en aquest marc que la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) crea el primer centre acadèmic especialitzat en salut digital del sud d’Europa, l’eHealth Center. Aglutinarà tot el coneixement que des de la UOC es generi en l’àmbit de la salut en línia. L’eHealth Center s’ubicarà a l’edifici de la UOC al 22@ de Barcelona amb una inversió inicial d’1,5 milions d’euros durant els tres primers anys i un pressupost de 2,5 milions d’euros anuals.

stats