Societat 29/08/2012

Un informe dels bombers revela un "caos inicial" en l'incendi de l'Empordà perquè el foc els va desbordar

Les conclusions afirmen que va haver-hi "sensació d'impotència i desordre" entre alguns efectius i destaquen problemes de coordinació en alguns canvis de torn

Acn
2 min
ENTRE LES FLAMES Fins a 80 dotacions dels Bombers van treballar durant el dia d'ahir per controlar els dos incendis declarats a l'Alt Empordà. L'ÚLTIM ENSURT L'incendi declarat dijous a Sant Feliu Sasserra (Bages) va calcinar més de 370 hectàrees abans que els bombers aconseguissin extingir-lo.

BarcelonaL'informe inicial del Grup de Reforç d'Actuacions Forestals (GRAF) −un document que elabora aquesta unitat i que el fa arribar a la resta d'efectius de bombers− sobre el gran foc de l'Alt Empordà revela que hi va haver moments de "caos" perquè l'incendi els va desbordar. El foc està classificat com a incendi de cinquena generació pel fet que era un gran incendi forestal acompanyat d'emergència civil perquè hi havia nuclis de població, infraestructures i zones agrícoles que calia protegir.

Segons l'informe, hi va haver "sensació d'impotència i desordre" entre alguns efectius que veien que no donaven l'abast. L'informe també destaca que hi va haver problemes de coordinació en alguns canvis de torn i bombers que no sabien què havien de fer i van estar "massa estona" esperant rebre ordres.

Segons aquest informe, elaborat pels GRAF, era pràcticament impossible aturar l'avanç de les flames perquè va ser un gran incendi amb altes velocitats de propagació que va arribar als 7,7 quilòmetres per hora en el tram entre Capmany i Biure. Aquesta propagació tan ràpida, sumada a la dificultat d'atendre totes les necessitats en un territori amb molts nuclis de població, masies aïllades i infraestructures, va fer que en els primers moments hi hagués moments de "caos". No podien fer front a totes les demandes de protecció.

Els GRAF detallen que hi havia tantes incidències prioritàries i simultànies que era impossible seguir la cadena de comandament habitual. "La velocitat amb la qual arriben les informacions i demandes als gestors de l'emergència és molt més gran que la capacitat de prioritzar, transmetre i supervisar les ordres, per tant, una gran quantitat de decisions es prenen als nivells operatius mitjans, a peu de foc", destaca l'informe, que assenyala que perquè aquest sistema sigui eficaç, cal que tots els comandaments tinguin clares les prioritats.

L'anàlisi detalla que es prioritzaven serveis a partir de "la poca informació disponible en el moment", que es prenien decisions de forma instantània i amb poca possibilitat de seguiment o reavaluació. La multitud de demandes de protecció de punts sensibles va generar "sensació d'impotència i desordre", ressalta l'informe dels GRAF. El document conclou que algunes unitats van assumir "riscos" a l'hora de donar una resposta ràpida a algun avís.

Tot i això, l'informe especifica que aquesta espera va ser "necessària", perquè calia estructurar els recursos per anar ordenant "el caos inicial". "Si no, s'hauria seguit mantenint el nivell de confusió i desconeixement de qui fa què i a on", ressalta l'informe.

Poca cultura d'autoprotecció

L'informe dels GRAF també destaca la manca de cultura d'autoprotecció de la ciutadania davant una gran emergència. "Hi ha necessitat de fomentar l'educació i la formació en nocions bàsiques", destaquen. Els bombers també proposen aplicar una normativa similar al decret de prevenció d'incendis de les urbanitzacions en els elements vulnerables del territori −com ara que les masies tinguin franges de protecció o mantenir els boscos del voltant de nuclis de població nets.

Pel que fa al paper dels municipis, els GRAF també ressalten que cal coordinar i unificar l'emissió de missatges a la població perquè no es provoquin confusions entre l'evacuació, el confinament i l'autoevacuació desordenada.

stats