Societat 07/05/2014

Un informe de CCOO denuncia l'augment de les desigualtats i la pobresa en els últims anys

L'11,7 % dels treballadors catalans viu per sota del llindar de pobresa, un percentatge que el 2008, a l'inici de la crisi, se situava en el 8,6 %

Acn
2 min

BarcelonaCatalunya és un dels territoris on més han augmentat les desigualtats, amb una concentració de la renda en la població més rica. En els anys previs a la crisi, els nivells de desigualtat a Catalunya eren inferiors a la mitjana Europea mentre que ara es troben per sobre.

Aquesta és una de les conclusions a les que arriba l'informe sobre l'evolució de les Desigualtats Socials a Catalunya que CCOO ha presentat aquest dimecres.

Segons el secretari general de CCOO, Juan Carlos Gallego, l'increment de les desigualtats produït en els últims anys és conseqüència de les polítiques d'austeritat de la Unió Europea. "No és un problema econòmic sinó polític", ha assegurat Gallego.

En aquest sentit, el secretari general ha recordat que amb una reforma fiscal, amb més negociació col·lectiva i amb una renda ciutadana garantida, moltes de les desigualtats podrien rebaixar-se.

CCOO també ha constatat en l'estudi que les diferències entre les rendes altes i les més baixes han augmentat. La renda del 20% de les famílies amb ingressos elevats és 6 vegades superior a la renda del 20% amb menys ingressos.

Segons l'informe, l'11,7 % dels treballadors en actiu catalans viu per sota del llindar de pobresa, un percentatge que el 2008, a l'inici de la crisi, se situava en el 8,6 %, mentre que a Espanya el percentatge de treballadors pobres arriba al 12,3 % i a Europa la xifra es queda en el 9,1 %.

Més aturats i treball més precari

L'augment de l'atur i la destrucció de llocs de treball també ha estat un dels punts criticats en l'informe. Així, han volgut denunciar que només un 33% de les persones en situació d'atur rep alguna prestació econòmica i que la taxa d'atur ha passat del 6,6% el 2008 al 23,5% el 2013.

Gallego també ha remarcat que els nous contractes són majoritàriament treball a temps parcial. Referint-se a un dels col·lectius més "precaritzat", els joves, ha dit que més del 60% d'aquests treballen amb contractes temporals mentre que un 40% tenen contractes a temps parcial.

A Catalunya, ha afegit Gallego, els contractes temporals han incrementat un 4% els darrers 5 anys mentre que els contractes a jornada completa s'han reduït un 23%.

stats