Societat 10/10/2012

Les intencions de Wert, no tan noves: una vinyeta satírica del 1937 ja les recollia

Una vinyeta satírica de 'L'Esquella de la Torratxa' reflectia, en boca d'un general insurrecte, una voluntat idèntica a l'expressada pel ministre Wert

Ara
1 min
Vinyeta del 5 de març del 1937 a "L'esquella de la Torratxa"

BarcelonaLa consigna del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, que cal "espanyolitzar els alumnes catalans" té, per moltes persones, ecos del passat i transporta a l'ensenyament totalitari d'altres èpoques. Una vinyeta de la revista satírica 'L'Esquella de la Torratxa' que data del 1937 ja recollia, de fet, una frase molt semblant. La vinyeta ironitza amb les 'consignes faccioses' d'un general insurrecte que, dirigint-se a les tropes –irònicament, formades per àrabs, alemanys i italians–, pronuncia la frase "Anem a espanyolitzar Catalunya!". L'autor de la vinyeta és Goñi, un humorista gràfic molt conegut en aquell moment.

La vinyeta l'ha recuperat l'escriptor Joan Carreras, una de les moltes persones que, via Twitter, han reaccionat a les paraules del titular d'Educació. Al seu blog, Carreras explica: "Després de llegir la notícia [...] he tingut la sensació que la frase no era gens nova, que la idea "d'espanyolitzar Catalunya" ja l'havia sentida molts cops. He decidit que valia la pena 'fer un Google'. He triat l'opció de les imatges. I he trobat un acudit de l'any 1937".

'L'Esquella de la Torratxa' va ser un setmanari satíric, republicà i anticlerical, fundat el 1872 i l'últim número del qual es va publicar el 6 de gener del 1939, dies abans que les tropes franquistes entressin a Barcelona. Una de les seves èpoques de més popularitat va ser durant la Guerra Civil. A banda de Goñi, també hi van publicar altres dibuixants com Pere Calders, Tísner, Alloza, Nyerra o Martí Bas.

stats