Ciència
Societat 07/09/2011

Una intensa flamarada solar amenaça el camp magnètic de la Terra

La NASA adverteix que si arriba al nostre planeta podria provocar interferències en els senyals GPS, les comunicacions de ràdio i les xarxes d'energia

Redacció
1 min
Imatge de l'activitat solar / SOHO

BarcelonaUna taca solar activa que ha entrat en erupció aquest dimarts a la nit ha produït una flamarada solar de classe X (la més intensa) i ha llançat un filament de material en direcció a la Terra. La NASA ha advertit que aquest núvol de plasma podria colpejar el camp magnètic del nostre planeta i provocar problemes en les comunicacions per ràdio, els senyals GPS i les xarxes d'energia.

L'Observatori Solar i Heliosfèric (SOHO, per les sigles en anglès) ha detectat una expulsió de massa frontal –que consisteix en enormes núvols de plasma solar que viatgen per l'espai– que s'origina en el lloc de l'explosió i es dirigeix en direcció sud de la línia Sol-Terra. Concretament, la tempesta va esclatar a les 22.12 hores (hora catalana) d'aquest dimarts i va assolir el moment de màxima intensitat vuit minuts més tard. Els científics estan intentant descobrir les dimensions d'aquesta massa expulsada.

Es tracta de la segona tempesta solar en menys de 24 hores, després d'una primera de menys intensitat la matinada de dilluns. La NASA assenyala que aquests fenòmens no corresponen a casos aïllats i que es deuen a un augment de l'activitat solar, després que el Sol hagi despertat d'una fase de repòs prolongat.

stats