Societat 21/09/2016

La inversió del Govern en escoles bressol cau a la meitat en quatre anys

Catalunya és la cinquena comunitat de l'Estat en nombre d'infants de 0 a 3 anys escolaritzats, segons un estudi de la Fundació Jaume Bofill

Núria Martínez
1 min
Imatge del dia a dia d'una escola bressol

BarcelonaSens dubte, un dels reptes pendents de l'educació a Catalunya són les escoles bressol. Potenciant-les es facilita la política educativa i la política familiar, a través de la igualtat i la conciliació. Aquesta és una de les conclusions de l'estudi 'De l'escola bressol a les polítiques per a la petita infància' de la Fundació Jaume Bofill, que reivindica que es converteixi en una prioritat per a l'executiu.

El cas és que les retallades dels últims anys han fet caure la inversió de la Generalitat a la meitat en quatre anys: de gairebé 147 milions d'euros el 2009 a poc més de 71,5 milions el 2013. Segons l'estudi, això vol dir que l'aportació per infant i curs de l'escola bressol municipal s'ha reduït en un 51,4% i que la Generalitat ha eliminat els ajuts per a l'escolarització dels infants en situacions econòmiques desafavorides, entre d'altres.

Davant d'aquests fets, la reacció dels ajuntaments ha sigut, majoritàriament, mantenir la despesa en escoles bressol. D'aquesta manera s'han assumit els dos terços de les retallades i s'ha traspassat el terç restant a les famílies en forma d'increment de quota. També s'han eliminat els altres serveis a la primera infància alternatius a l'escola bressol.

"Fa anys les escoles bressol van ser una prioritat, però és el sector que més va patir les retallades perquè no són un dret universal", explica l'autor de l'estudi, Jaume Blasco. En aquest sentit, veu "gris a curt termini" que la Generalitat reverteixi les retallades.

A Catalunya, el percentatge d'infants de 0 a 3 anys escolaritzats és del 34,6% i se situa en el cinquè lloc del rànquing de comunitats autònomes. Per davant se situen el País Basc (52,5%), Madrid (43%), Galícia (39,4%) i Andalusia (34,7%).

stats