PREMI DE FÍSICA DE L'ACADÈMIA SUECA
Societat 05/10/2011

La investigació sobre l'expansió de l'Univers obté el Nobel

Tres científics anglosaxons que, analitzant supernoves, han descobert que l'expansió de l'Univers (Big Bang) s'ha accelerat de manera insospitada, comparteixen aquest any el premi Nobel de física.

Mònica L. Ferrado
2 min
Galaxia situada a 100 milions d'anys llum, on s'han observat supernoves.

L'Univers està en contínua expansió des dels seus orígens, des del Big Bang, fa més de 14.000 milions de milions d'anys. I aquest fet deixa la porta oberta a una pregunta de gran transcendència: com acabarà l'Univers i, per tant, la Terra? S'ha especulat sobre si el nostre planeta es convertirà en una bola de foc o si, al contrari, es podria convertir en una gran bola de gel, juntament amb la resta del cosmos. Això últim és el que pensen els científics reconeguts ahir amb el Nobel de física 2011.

Ho creuen perquè la seva recerca els va dur a un descobriment inesperat: l'Univers s'està expandint de manera accelerada. Per aquesta troballa, que va ser el 1998, l'Acadèmia de les Ciències ha distingit Saul Perlmutter, de la Universitat de Berkeley; Brian P. Schmidt, de l'Australian National University, i un investigador del mateix grup, l'Adam G. Riess, vinculat a la Universitat John Hopkins, a Baltimore.

Supernoves que parlen del futur

L'objectiu inicial de la seva recerca no era aquest. Els investigadors van començar fent un mapa de l'Univers en què van situar les 50 supernoves de tipus I, de les quals van poder analitzar paràmetres com la llum i el moviment. Se situen en galàxies llunyanes i són el resultat de l'explosió d'una estrella compacta amb la massa del sol, però d'una grandària semblant a la de la Terra, que durant unes setmanes poden emetre tanta llum com una galàxia sencera. Els dos equips de recerca buscaven dades amb les quals donar suport a la hipòtesi que des del Big Bang l'expansió de l'Univers havia anat perdent velocitat. I els dos grups van constatar el contrari: la llum que rebien amb els telescopis era menor del que esperaven i això significava que s'havia accelerat. Analitzant la seva llum i moviment, el 1998 van concloure que el procés expansiu de l'Univers s'està accelerant.

La clau que falta

Amb l'aportació d'aquests científics no n'hi ha prou per conèixer a fons fins on ens portarà aquesta acceleració de l'expansió de l'Univers. Es creu que és a causa de la força de l'anomenada energia fosca. Però tot i que les tres quartes parts de l'Univers estan compostes per aquest tipus d'energia, per als físics encara és una gran desconeguda. Probablement, mereixerà un altre Nobel.

stats