Ciència
Societat 22/06/2011

La investigadora María Blasco substitueix Barbacid al CNIO

L'esperada decisió del patronat de la fundació del Centre Nacional de Recerca Oncològica posa fi a la guerra entre l'investigador i el Ministeri de Ciència

Mònica L. Ferrado
2 min

BarcelonaLa investigadora María Blasco substituirà a Mariano Barbacid com a directora del Centre Nacional de Recerca Oncològica (CNIO). Així ho ha decidit el patronat de la fundació d'aquest centre de recerca, on també està representat el Ministeri de Ciència i Innovació, amb què Barbacid manté una guerra oberta des que va fer públiques les seves desavinences quan a la fórmula de finançament del centre.

El procés de selecció ha estat llarg. De fet, s'ha tancat dos cops sense trobar substitut. Al llarg del procés, els candidats han estat molts. Al juliol del 2010 es van presentar dos candidats estrangers que van refusar l'oferta. Es va contractar una consulta externa per a considerar altres candidats. Entre ells, investigadors d'altres centres a l'estranger, com Pier Paolo Pandoli, de la Universitat de Harvard, o Carlos Caldas, de la Universitat de Cambridge. Només hi havia dos candidats espanyols, els dos vinculats ja al CNIO, l'austríac Erwin Wagner, vicedirector del CNIO i director del programa Fundació BBVA-CNIO de biologia i la mateixa Blasco.

Un conflicte prolongat

Ja fa un any i mig que Barbacid va presentar la seva dimissió. En un primer moment, va dir que havia decidit abandonar la feina de gestió per dedicar més temps a la recerca. Mentre, el passat mes de maig, es va originar un foc creuat de retrets entre ell i la ministra de ciència i innovació, Cristina Garmendia. El científic va encetar la polèmica amb unes declaracions a El País, en les quals retreia al ministeri que li hagués bloquejat l'accés a 50 milions d'euros per a investigar en fàrmacs per càncer de pulmó perquè provenien d'inversors privats.

Per a obtenir aquesta injecció de capital privat,Barbacid volia crear una Agrupació d'Interesos Econòmica (AIE) entre el CNIO i aquests inversors. El ministeri va emetre dos informes indicant que aquesta relació entre una fundació pública i empreses privades no era possible perquè era il·legal. A aquesta mateixa conclusió va arribar l'advocat de l'Estat, Joaquín de Fuentes Bardají. Des del ministeri, es van qualificar de greus les declaracions de Barbacid, a qui fins i tot van acusar d'anar contra la ètica científica. El ministeri va voler desvincular de la polémica de la dimissió de Barbacid.

Blasco, aire fresc per al centre

El nomenament de María Blasco obre un nou període pel centre. La investigadora va néixer a Alacant, al 1965. Actualment dirigia el Programa d'Oncologia Molecular del CNIO i era vicedirectora de recerca bàsica al mateix centre. Com a investigadora, és reconeguda a nivell internacional per la seva recerca en telomers, unes petites estructures que embolcallen les extremitats dels cromosomes i que des de fa un temps se sap que estan relacionades amb l'envelliment. Com més curts, més vells. De fet, la investigadora està vinculada a l'empresa Light Length, que ha anunciat que cap a finals d'any tindria a punt un test per mesurar aquestes estructures amb l'objectiu de determinar l'edat biològica real de les persones.

stats