Serveis socials
Societat 25/01/2012

La Generalitat gestionarà els diners recaptats a través de la casella de finalitats socials de l'IRPF

El Tribunal Suprem ha donat la raó a la Generalitat. Cleries anuncia que reclamarà a l'Estat 20 milions d'euros més que els 29 que van arribar a Catalunya l'any passat per aquest concepte

Ara
2 min
Josep Lluís Cleries

BarcelonaEl conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha anunciat aquest matí que el Tribunal Suprem ha donat la raó a la Generalitat en relació al recurs presentat pel Govern anterior per reclamar la gestió dels recursos recaptats a través de la casella de finalitats socials de la declaració de la renda. Aquesta sentència, que és "ferma", permetrà que la Generalitat "gestioni, tramiti i atorgui" les subvencions corresponents, encara que la recaptació seguirà sent competència de l'Estat.

Segons Cleries, els càlculs de la Generalitat són que els catalans que van marcar aquesta casella en la seva declaració del 2011 van permetre recaptar uns 49 milions d'euros, de manera que el Govern reclamarà a l'Estat aquesta quantitat, que suposa uns 20 milions d'euros més dels que l'Estat va destinar a Catalunya l'any passat per aquest concepte. "Ara ens arriben 29 milions, però amb les xifres de l'any passat haurien de ser 49", ha explicat Cleries en declaracions a El matí de Catalunya Ràdio.

El conseller s'ha referit també a la llei de la dependència i a l'incompliment de l'Estat en aquest àmbit, ja que s'havia compromès a pagar un 50% de la despesa però a l'hora de la veritat només ha afrontat el 27% del cost, mentre que la Generalitat ha hagut d'aportar-hi un 63% i la resta ha recaigut en les famílies. Cleries ha recordat, a més, que el nombre de persones que reben ajudes a la dependència "ha augmentat un 40% respecte al 2010", fet que ha obligat la Generalitat a "afegir 235 milions" per cobrir tota la despesa. "Si realment anéssim a mitges amb l'Estat i no haguéssim de destinar els diners a això, aquest diners es podrien dedicar a altres partides relacionades amb els serveis socials", ha destacat el conseller. Cleries s'ha mostrat disposat a "col·laborar" amb el govern espanyol per resoldre aquesta situació, però també ha advertit que serà "exigent", perquè "aquestes persones i les seves famílies no mereixen que no se'ls atengui bé".

Pel que fa a la petició que la Generalitat ha fet a les famílies que havien rebut prestacions incompatibles perquè retornin els diners que se'ls van atorgar de més, Cleries ha explicat que "se'ls ha donat un telèfon i un nom d'una persona" perquè puguin pactar una forma de tornar els diners "que no suposi una situació greu per a aquella persona". "Si poden tornar cinc euros al mes, doncs cinc euros", ha dit el conseller.

stats