SOCIETAT
Societat 07/11/2012

Els jutges degans de l'Estat sobre els desnonaments: "No volem ser mers cobradors del frac"

Els 46 jutges degans reunits a Barcelona aquesta setmana demanen un canvi de la llei hipotecària i asseguren que no es poden quedar impassibles davant el problema social que han generat els desnonaments

Laura Díaz-roig
1 min
D'esquerra a dreta, el jutge degà de València, Pedro Viguer, el de Màlaga, José María Páez, el de Bilbao, Alfonso González-Guija, la de Barcelona, Maria Josep Feliu, el de Palma, Francisco Martínez Espinosa, i la de L'Hospitalet de Llobregat, Lídia Ureña. ACN

BarcelonaLa reunió anual de jutges degans de tot l'Estat, que aquest any s'ha celebrat a Barcelona, ha tancat aquest dimecres amb onze reivindicacions i onze propostes per adaptar la Justícia als temps de crisi, entre elles una modificació de la llei hipotecària per frenar el "problema social" dels desnonaments. "No volem ser mers cobradors del frac", han dit en la roda de premsa posterior a la reunió.

Els 46 jutges degans, que representen uns 2.000 jutges de tot l'Estat, han mostrat el seu suport total a l'informe elaborat pels seus companys i que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va rebutjat fa uns dies.

"Que els jutges no disposem de marge per humanitzar la llei no significa que haguem de quedar impassibles. Modificar la llei és un clam", diu el document presentat avui. Entre les mesures a estudiar, destaquen l'elevació del percentatge pel qual els bancs s'adjudiquen els immobles en subhasta, la supressió del procediment especial d'execució hipotecària com privilegi dels grans creditors, la taxació per professionals independents al banc o la dació en pagament en determinats casos.

Els jutges han lamentat que el CGPJ no assumís l'informe i han assegurat que ells no tenen cap marge a l'hora de gestionar un desnonament i tampoc poden legislar, sinó tan sols fer propostes com les que han sortit d'aquesta reunió.

D'altra banda, els jutges demanen també més mitjans per poder fer front a la litigiositat generada per la crisi i també per la corrupció. "No serveix de res tenir lleis escandinaves i mitjans africans", han dit i han reclamat una reforma de la Llei d'Enjuiciament Criminal, que no està preparada per "la nova forma d'entendre la investigació criminal".

stats