ENERGIA
Societat 23/02/2011

El jutjat de Gandesa imputa quatre directius d'Ascó 1 per la fuga de l'any 2007

Estan acusats de delictes contra la seguretat col·lectiva per exposició a radiacions ionitzants a persones, contra el medi ambient, contra els drets dels treballadors i de falsedat documental

Efe
2 min

GandesaLa titular del jutjat de Gandesa ha obert diligències contra els diversos responsables de la central nuclear d'Ascó el 2007 per l'emissió sense control de partícules radioactives a l'aire durant diversos mesos, i n'ha citat a declarar quatre, com a imputats.

Després de la denúncia presentada per la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona contra diferents responsables de la nuclear Ascó 1, la jutge ha obert les primeres diligències judicials per un delicte d'aquest tipus a Espanya des de 1989 i citat a declarar al març quatre directius com a imputats, segons que han informat fonts judicials.

La Fiscalia de Tarragona va interposar el passat 4 de febrer una denúncia contra els responsables de la central nuclear d'Ascó en el moment de la fuga de partícules radioactives ocorreguda al novembre de 2007.

La denúncia, interposada al jutjat de Gandesa, es dirigia contra Rafael Gasca, director d'Ascó 1 quan van passar els fets; F.G.T, cap del servei de Protecció Radiològica de la central en aquella època; J.S.R., cap d'explotació de la planta el 2007; i A.G.R., inspector resident titular d'Ascó 1 quan es va produir la fuga.

Tots ells estan acusats de delictes contra la seguretat col·lectiva per exposició a radiacions ionitzants a persones, contra el medi ambient, contra els drets dels treballadors i de falsedat documental.

En total, aquests delictes poden ser sancionats amb penes que oscil·len entre els sis i els 16 anys de presó.

El fiscal acusa els màxims responsables d'Ascó de cometre "inacceptables negligències" que van afavorir que, des de novembre de 2007 i durant quatre mesos, s'emetessin a l'exterior centenars de partícules radioactives "sense cap tipus de control".

Ara, la jutge de Gandesa ha obert diligències prèvies per a "la comprovació de la naturalesa i circumstàncies dels fets" i, en aquest sentit, sol·licita a Rafael Gasca que presenti, abans de cinc dies, diversos documents relatius al canvi tarat de monitors, als mesuraments radiològics i procediments de vigilància, la identitat de l'empresa que va desmuntar els tubs del sistema de ventilació o la quantificació total de les partícules trobades.

També la jutge demana al sotsdirector d'Energia Nuclear que aporti l'"Estudi del Potencial d'Impacte Radiològic a un treballador no exposat"; i al president del Consell de Seguretat Nuclear, que presenti els informes mensuals d'explotació d'Ascó 1, entre d'altres.

La jutge afegeix que s'informi a Greenpeace i al diputat Joan Herrera (ICV), que van denunciar els fets, de la incoació d'aquestes diligències.

Finalment, la jutge cita a declarar, en qualitat d'imputats, a Rafael Gasca i a F.G.T., el 21 de març; i a J.S.R. i A.G.R., el 25 de març.

La jutge cita a declarar, com a testimonis, l'actual director d'Ascó, i emplaça per al 28 de març a tres inspectors del CSN que van efectuar tasques d'inspecció durant aquella fuga.

La titular del jutjat de Gandesa ordena així mateix que tres perits que no tinguin res a veure amb el cas elaborin en el termini d'un mes un informe sobre el risc per a les persones i el medi ambient que va suposar la fuga.

La jutge Laura Martínez Salom, finalment, obre una peça separada de responsabilitat civil perquè l'Associació Nuclear Ascó Vandellòs i el CSN "prestin fiança suficient, que ho serà solidària"

stats