Les claus
Societat 03/10/2015

A l’espera de l’arribada dels refugiats, així és el pla d’acollida de la Generalitat

L’Ajuntament de Barcelona calcula que al mes de novembre rebrà ja un primer grup d’uns 1.200 refugiats, uns 600 o 800 dels quals es quedaran a la ciutat, i la resta es repartiran per altres municipis catalans

2 min
Situada a Sant Andreu, la Casa Bloc serà el primer centre temporal d’acollida de refugiats.

Sense xifres oficials

L’Ajuntament de Barcelona calcula -segons informacions no oficials- que al mes de novembre rebrà ja un primer grup d’uns 1.200 refugiats, uns 600 o 800 dels quals es quedaran a la ciutat, i la resta es repartiran per altres municipis catalans. No obstant, el Govern va assegurar ahir que no té la xifra oficial de refugiats i tampoc la data d’arribada del primer contingent. La xifra oficial ha d’estar fixada per l’Estat.

Què és la Casa Bloc?

Antiga residència de vídues i orfes de l’exèrcit al barri de Sant Andreu, la Casa Bloc serà el primer centre temporal d’acollida de refugiats. Des d’allà, els refugiats es distribuiran a habitatges de la capital catalana i d’altres poblacions. Actualment, l’edifici és titularitat del Govern i disposa de 26 pisos, amb unes 78 o 80 places. Allà s’hi podran estar entre 7 i 10 dies, si no és que es produeixen situacions traumàtiques que requereixin més temps.

Aules d’acollida

Les escoles catalanes reobriran les aules d’acollida per atendre els infants en edat escolar de famílies refugiades que arribin a Catalunya, tot i que encara es desconeix la xifra exacta. D’aquesta manera, els nens refugiats podran començar les classes de manera gairebé immediata perquè les escoles “disposen de recursos i experiència de les aules d’acollida per atendre’ls”, segons ha assegurat aquesta setmana Ensenyament.

Targeta sanitària

Els refugiats tindran garantida l’assistència sanitària pública des del principi, i per tant se’ls entregaran targetes del Servei Català de la Salut (CatSalut). En teoria calen tres mesos d’empadronament continuat per obtenir-la, tot i que el març passat el departament i la Creu Roja van firmar un conveni per facilitar-la també en els casos en què els immigrants tinguin dificultats per aconseguir aquest empadronament.

D’Itàlia i de Grècia

El Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades encara no té dades definitives sobre quantes persones arribaran a Catalunya, però sí que saben que la major part de refugiats que acollirà el país són a Itàlia i a Grècia. Majoritàriament seran refugiats de Síria, tot i que n’hi podria haver d’altres països. Les oficines que ha organitzat la Unió Europea els està identificant per poder-los distribuir un cop estiguin fixats els criteris.

stats