EL MODEL ENERGÈTIC DEL FUTUR
Societat 27/10/2011

Els líders de les renovables demanen un full de ruta clar

Els primers executius d'Eurus (Tepco), Acciona, EDP, Public Power Corporation i E.ON reclamen als governs plans a llarg termini que afavoreixin el creixement del sector de les renovables.

Ignasi Pujol
2 min
Energia eòlica Molins de vent a prop d'Igualada, a l'Anoia. L'eòlica és l'energia renovable més madura.

Barcelona.Un marc estable que permeti el desenvolupament del sector a mitjà i a llarg termini. Aquesta és la reclamació en què van coincidir ahir els primers executius de cinc grans multinacionals energètiques en l'obertura del Global Clean Energy Forum, la cimera organitzada a Barcelona per l'International Herald Tribuneen col·laboració amb l'ARA.

El directiu més enèrgic en les seves crítiques va ser António Mexia, conseller delegat de l'elèctrica portuguesa EDP. Mexia va reclamar més "claredat normativa" als governs. "És absurd veure com a Europa es perden oportunitats, sent líders en la fabricació", va afirmar. "L'economia verda no és un eslògan; l'eòlica ja és competitiva respecte al gas. El problema actual és el finançament dels projectes i els incentius", va afegir el directiu portuguès.

I és que les fonts d'energia renovable, que es veuen teòricament afavorides pel desastre nuclear de Fukushima i per la Primavera Àrab, estan amenaçades per les restriccions financeres de molts governs a causa de la crisi. Espanya, per exemple, ha plantejat una reducció del 40% de la retribució a l'eòlica. Els empresaris s'han posat en peu de guerra perquè asseguren que aquestes condicions escanyaran el sector, que deixarà de ser viable.

Anàlisi "agnòstica"

El president i conseller delegat del grup espanyol Acciona, José Manuel Entrecanales, també va ser contundent. Va demanar al govern espanyol que sorgeixi del 20-N que faci "una anàlisi agnòstica de la realitat, i que elimini tabús i concepcions errònies". "Estic segur que arribarem a una conclusió que ens porti a la millor política fiscal", va afegir. Entrecanales va insistir en la necessitat d'una "anàlisi precisa del cost de les renovables per superar aquest debat i les crítiques que rebem". En aquest sentit va avançar que la seva empresa presentarà d'aquí poc un estudi elaborat per Ernst & Young que manifesta que la contribució de l'eòlica al PIB és el doble que la del gas.

El primer executiu d'Acciona, que va dir que "els governs estan sotmesos a pressions", va assegurar que "el debat nuclear és fútil" perquè el camí de les renovables és de no retorn. En canvi, el president d'Eurus Energy (filial de renovables del gegant japonès Tepco, propietari del complex nuclear de Fukushima), Tetsuro Nagata, va afirmar que "nuclears i renovables haurien de conviure".

Lideratge públic

El conseller delegat de l'alemanya E.ON Climate and Renewables, Mike Winkel, va remarcar que "els governs s'han d'asseure amb la indústria per definir plans de suport al sector", però especialment les administracions han de "liderar i donar directrius clares".

El conseller delegat de l'elèctrica grega Public Power Corporation (que, igual que EDP, està en procés de privatització a causa dels plans de rescat), Arthouros Zervos, assegura que el futur energètic serà "100% renovable". "La qüestió es saber exactament quan i a quin preu", va concloure Zervos.

stats