NOU ESTUDI PUBLICAT A 'SCIENCE'
Societat 07/01/2011

Les llàgrimes de tristor contenen senyals químics

En les nostres emocions també hi ha química. Els científics han observat que les llàgrimes de tristor contenen elements químics destinats a influir en l'estat d'ànim de les persones que ens acompanyen.

Mònica L. Ferrado
2 min
Les llàgrimes de tristor contenen senyals químics

BarcelonaLa revista Science publica avui els resultats de l'estudi d'un grup de científics israelians que demostren que les llàgrimes emeten senyals químics.

Vistes dins la proveta, les llàgrimes són gotetes de líquid que produeix el llagrimal i que estan compostes per proteïnes, enzims, metabòlits, electròlits i traces de medicaments o altres substàncies tòxiques que s'hagin pres. La composició de les llàgrimes d'emoció és diferent a les que l'ull produeix per netejar-se quan li ha entrat una brossa. Se sap, per exemple, que quan els ratolins ploren les seves llàgrimes contenen feromones (hormones que afavoreixen l'atracció sexual) que els seus congèneres poden olorar . Per això els investigadors van partir de la hipòtesi que possiblement les llàgrimes dels éssers humans també poden contenir algun tipus de senyal químic.

Per esbrinar-ho, els científics van recollir en un tub d'assaig llàgrimes de diferents dones que ploraven en veure una pel·lícula dramàtica. També van recollir gotes de solució salina que van fer lliscar pels rostre de les mateixes dones quan ja no estaven tristes. A continuació, van fer olorar les dues mostres a 24 homes en un estudi de doble cec, cosa que vol dir que ni els participants ni els científics sabien quin tipus de líquid estaven olorant. Els homes no van veure cap dona, sinó que se'ls va posar un adhesiu impregnat amb els dos tipus de gotes perquè les oloressin. En tots dos casos es van prendre diferents mesures per tal de comparar les seves reaccions. Els investigadors van observar que olorar les llàgrimes de tristor provoca diferents efectes moduladors, mentre que les altres no tenen cap efecte. En tots els homes es va veure que baixaven els nivells de testosterona. Per ressonància magnètica, els científics van poder observar que també es reduïa l'activitat cerebral i que les zones del cervell relacionades amb l'excitació sexual estaven menys actives.

L'experiment només s'ha fet amb llàgrimes de dones, però els investigadors creuen que les dels homes i les de les criatures també poden contenir substàncies que actuïn com a senyals.

stats