Societat 19/07/2011

Com es mesuren els llamps?

On n'han caigut més aquesta nit és al Baix Llobregat: 179. El Garraf ha rebut 140 descàrregues, el Pallars Jussà 74 i el Barcelonès, tot i que és una comarca petita, 65

Miquel Bernis
1 min
Mapa de llamps d'avui de la XDDE de Meteocat

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } La xarxa de detecció de llamps de Meteocat ha capturat aquesta nit fins a 6.750 llamps, dels quals, però, només uns 600 han caigut a Catalunya, ja que la majoria de descàrregues s'han detectat sobre el mar. Les comarques de la costa central són les que n'han rebut més, de la mateixa manera que és on hi ha plogut també més.

Però com es mesuren els llamps? Entre totes les freqüències que emeten els llamps es compten també ones similars a les que fan servir les emissores de ràdio. El sistema per detectar les descàrregues, doncs, consisteix a distribuir 4 antenes pel territori que capten una longitud d'ona similar a la de la ràdio, però no ben bé indèntica: ha de ser única per poder diferenciar una cosa de l'altra. Quan es produeix una descàrrega les antenes capturen la distància a la qual s'ha produït respecte a la seva posició i, fent una triangulació entre les dades obtingudes pels diferents receptors, se'n pot saber exactament la posició i la intensitat, que es determina en el mapa de la xarxa de detecció de descàrregues elèctriques de Meteocat.

Han sigut més forts els llamps d'avui? En realitat per la nostra percepció el que és transcendental és la distància a la qual es produeixen les descàrregues, ja que encara que hi hagi llamps amb més o menys capacitat destructiva, a escala nostra uns i altres tenen un poder destructiu similar.

stats