Medi ambient
Societat 25/10/2011

Localitzen els focus de l'erupció i un edifici volcànic de 100 metres al Hierro

És la primera troballa en condicions tan primerenques del fenomen volcànic a tot el món, segons els científics

Efe
1 min
Model digital del terreny del nou volcà detectat. El cercle discontinu marca la base del nou edifici volcànic, i la zona marcada com a "cràter" és la seva possible boca / EFE/IEO

Santa Cruz de TenerifeUn equip de científics de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO) ha localitzat els dos focus de l'erupció submarina de l'illa del Hierro i ha trobat un nou edifici volcànic de 100 metres d'alçada. El volcà té un diàmetre a la base de 700 metres i un cràter d'uns 120 metres d'amplada.

Els investigadors han fet la troballa durant una missió científica que desenvolupen des de dilluns al Hierro en el buc oceanogràfic Ramon Margalef, que també ha localitzat les columnes de gasos i fluïds que emet el volcà submarí, així com altres punts d'emissió, segons ha informat el Ministeri de Ciència i Innovació.

Els científics han destacat que és la primera troballa que s'aconsegueix en aquestes condicions a tot el món, ja que s'ha investigat el volcà i les activitats volcàniques associades en el moment òptim de la seva activitat eruptiva sobre el fons.

Aquesta localització i caracterització del fenomen primerenques permetran estudiar l'evolució temporal d'aquests fenòmens i facilitaran la interpretació i coneixement del fenomen volcànic a les illes, ha afirmat el Ministeri.

stats