Societat 16/09/2017

Un mafiós connectat amb la Camorra napolitana

Andrés Carbó, un conegut empresari ebrenc, és l’enllaç del clan Polverino

M.a. / D.m.
3 min
Vista del delta de l’Ebre des d’un turó de Sant Carles de la Ràpita.

Sant Carles de la RàpitaUn camió ple de caixes de taronges i fardells d’haixix que surt de Sant Carles de la Ràpita i 48 hores més tard és descarregat en plena nit en un turó del barri napolità de Marano, el feu del clan Polverino. Podria semblar una escena de Gomorra però són fets que recorda amb molta precisió una persona de l’entorn d’Andrés Carbó, un empresari ebrenc amb vincles amb la màfia napolitana i empresonat per narcotràfic almenys tres vegades.

Fonts policials consultades per l’ARA apunten que aquest rapitenc de 54 anys és un dels capos de la droga al delta de l’Ebre. Els seus primers passos en el narcotràfic van tenir lloc al principi dels anys 2000 quan va entrar en contacte amb un important narco marroquí resident a Barcelona. “L’haixix es descarregava a les platges d’Andalusia i d’allà el portaven directament cap a Sant Carles de la Ràpita, on l’Andrés tenia un magatzem amb màquines per envasar-lo al buit i poder transportar-lo”, recorda una font de l’entorn de Carbó. “Van ser anys d’una activitat molt intensa. Pràcticament cada setmana es produïa un desembarcament de droga o arribaven cotxes plens d’haixix procedents de la costa andalusa per fer parada a les guarderies del Delta i continuar el viatge cap a altres països”, assenyala aquesta font. Una delació va permetre detenir Andrés Carbó durant una descàrrega i empresonar-lo durant aproximadament nou mesos, fins que va abonar una fiança de gairebé un milió de pessetes de l’època.

Activitat i presó a Itàlia

Els vincles de Carbó amb la Camorra van començar a mitjans dels anys 2000 quan va entrar en contacte amb Domenico Verde, lloctinent de Giuseppe Polverino, líder d’un dels clans més importants del crim napolità. “Les visites a la Costa del Sol eren freqüents. Des d’allà, el clan controlava el transport d’haixix del Marroc cap a Espanya i amb destinació final a Itàlia”, indica la persona coneixedora de les activitats del narco rapitenc.

Van ser anys de viatges constants a la costa malaguenya i a Itàlia. “Caravanes de fins a 10 cotxes llançadora -per advertir de possibles controls policials- feien el trajecte d’Espanya fins a Nàpols. Mai per autopista, sempre per carretera vorejant la costa”, destaca la font. Una intensa activitat que es va traduir en suculents beneficis que el narcotraficant de Sant Carles de la Ràpita blanquejava mitjançant els seus negocis de restauració i d’oci.

Un dels primers cops policials al clan Polverino va ser el 9 de juliol del 2007 en el marc de l’operació Almeria, quan una actuació conjunta de les policies espanyola i italiana va permetre detenir 10 persones dels dos països, entre les quals Andrés Carbó. L’advocat de l’organització, Juan García Ballester -que seria detingut l’any 2012-, va aconseguir que el narco rapitenc no fos extradit a Itàlia i sortís al cap de poc temps en llibertat provisional. Carbó va saltar-se l’ordre de presentar-se als jutjats i des d’Itàlia van emetre una ordre de cerca i captura internacional. Amagat en una casa de Benicàssim, el narcotraficant va poder evitar l’acció policial gràcies a les informacions d’un agent judicial de la Guàrdia Civil a sou del narco i empresonat més tard. Finalment, Carbó va ser detingut el 2009 i el desembre del mateix any era arrestat Domenico Verde a l’Hospitalet de l’Infant.

El penediment d’aquest últim i la seva col·laboració amb la justícia li van permetre declarar a favor de Carbó i que aquest complís poc més de quatre anys entre les presons de Castelló, Secondigliano i Parma. La informació facilitada per Verde també va propiciar que el 2012 el líder del clan, Giuseppe Polverino, fos detingut a Jerez de la Frontera. Lluny de retirar-se, Carbó ha seguit implicat en el tràfic de drogues i l’estiu passat va ser detingut en una operació policial amb epicentre a Castelló. Fonts policials diuen que fa molt poc que acaba de sortir en llibertat condicional, després de pagar la fiança.

stats