ELS SECRETS DE L'ENOLOGIA
Societat 12/02/2011

Oriol Guevara: "La major part del sector a Catalunya és proactiu"

Canvi climàtic "Augmenta el contingut de sucres del raïm i en conseqüència s'incrementa el grau alcohòlic Recerca "Avui la sostenibilitat és un valor afegit i un tret diferencial del sector vitivinícola"

Albert Punsola
2 min
CatalunyaEstem, Catalunya

Quina és la posició de l'Incavi respecte als efectes del canvi climàtic en el món del vi a Catalunya?

Estem estudiant els efectes empírics que notem: l'augment del contingut en sucres del raïm i en conseqüència del grau alcohòlic. Tot plegat es constata sempre en termes de mitjanes i tendències. Per anyades concretes, com la del 2010, no sempre es compleix la tendència. Tenim dues línies d'investigació prioritàries: una és la sostenibilitat de vinyes i vins i la segona té a veure amb les varietats autòctones que, al cap i a la fi, són les que probablement estan més ben adaptades al nostre entorn i, per tant, en més bona disposició per resistir aquests canvis... O no! Això és el que cal veure.

Es tenen postures i visions compartides amb els productors?

Al juny vam celebrar la segona edició de l'EcoSostenibWine, un congrés internacional on l'assistència de més de 500 persones i ponents de 12 països va generar un fòrum de debat immillorable dintre del sector. Aquest fòrum va fer avançar en el coneixement del problema i de les possibles solucions.

Com es podria descriure la situació del sector sobre aquest tema?

És evident que l'augment de l'alcohol dels vins crea incertesa i neguit perquè els mercats ho penalitzen de moltes maneres i això té conseqüències comercials. Però precisament aquest neguit fa que les jornades s'organitzin i els treballs conjunts es duguin a terme. Hi ha una part del sector que està simplement a l'expectativa, però en general podem afirmar que la majoria de cellers i vinyes del sector a Catalunya són proactius en aquest tema. Avui la sostenibilitat és un valor afegit i un tret diferencial de tot el sector vitivinícola català. El que no sap ningú és si hi ha prou temps per afrontar el canvi. En tot cas, es tracta de no parar de fer recerca.

¿Què opina de l'informe de Greenpeace sobre totes les conseqüències del canvi climàtic en els vins que es fan a França?

Els escenaris que planteja són escenaris en aquell país, que no deixen de ser els mateixos que els que tenim aquí des de sempre, però ara d'una manera més habitual: onades de calor estivals o de fred a l'hivern, pedregades, noves malalties, canvis als ecosistemes, etc. Aquests canvis es produeixen a una velocitat molt més gran i sobretot perceptible per les persones. Cal treballar-hi molt. En qualsevol cas no valoro positivament la utilització de l'alarmisme com a eina per la conscienciació.

Quina creu que és la millor estratègia a seguir a partir d'ara?

Cal estar atent a les investigacions i tenir una actitud de col·laboració i gens individualista. Hem de ser conscients de les pràctiques que tenim a l'abast i que poden ajudar a no alliberar més gasos d'efecte hivernacle en les nostres activitats, incloent-hi llaurar les vinyes.

stats