SALUT GLOBAL
Societat 07/02/2012

Pedro Alonso preveu que la vacuna contra la malària es comercialitzi el 2015 a un preu aproximat de 6 dòlars

Si l'OMS l'aprova, el 2015 ja es podria començar a distribuir a l'Àfrica subsahariana la vacuna contra la malària. "Serà una gran fita, ja que aquesta vacuna és un dels grials de la ciència mèdica", ha dit l'investigador Pedro Alonso

Lara Bonilla
1 min
Investigadors al laboratori/KIM MANRESA

BarcelonaL'any 2014 estaran disponibles les dades finals sobre l'eficiència a llarg termini de la vacuna i si l'Organització Mundial de la Salut (OMS) hi dóna el seu vistiplau, l'any 2015 ja es podria comercialitzar i distribuir-se en zones endèmiques de l'Àfrica subsahariana. Així ho ha explicat aquest dimarts l'investigador Pedro Alonso, que ha presentat també l'Institut de Salut Global de Barcelona, que ell dirigeix, i que es consolida com a centre de referència internacional en salut global. Encara no hi ha una xifra oficial de quin serà el seu preu però Alonso calcula que "serà al voltant dels 5 o 6 dòlars".

Ara s'estan desenvolupant els assajos clínics per demostrar l'eficàcia i la seguretat de la vacuna (que es troba ara en fase III) i s'està provant en 16.000 nadons africans. Falta comprovar la seguretat i la durada de la protecció, per això cal esperar fins al 2014. Aquesta seria "una primera generació" de la vacuna, que fins ara ha demostrat ser eficaç en el 50% dels casos. L'objectiu, però, és ampliar la cobertura. "La feina no acaba aquí. Aquesta serà una bona primera generació però hem d'anar més enllà i millorar la seva eficàcia per arribar a un 80-90% de protecció", ha dit Pedro Alonso.

No obstant això, aquesta serà una gran fita, ja que "aconseguir una vacuna contra la malària és un dels grials de la ciència mèdica", ha reconegut Alonso.

L'investigador també ha aprofitat per reivindicar la inversió en investigació en època de retallades.

stats