L'ÈXIT D'UN VIATGE
Societat 20/04/2011

La maleta, l'avió... i la guia del consumidor

Laia Espín
4 min
Cua de reclamacions Passatgers afectats per la vaga  dels controladors aeris durant el pont de la Puríssima fent cua per fer reclamacions a l'aeroport del Prat.

Poder posar un "Sóc fora de l'oficina. Tornaré dimarts" com a resposta automàtica del nostre correu és l'anhel de molts de nosaltres. Alguns afortunats entre avui o demà, a tot estirar, podran tancar l'ordinador i deixar de pensar en tots aquells correus que encara no han tingut temps de respondre per començar a decidir aquelles peces de roba que ompliran la seva maleta.

La clau per tenir uns dies des descans exitosos, tant si s'opta per abandonar el lloc habitual de residència i intentar buscar la tranquil·litat com per l'enrenou d'una altra ciutat, és planificar. Però és ben cert que a vegades els plans no surten com nosaltres havíem previst. Un vol retardat o anul·lat, unes maletes perdudes, un hotel que no s'ajusta a les expectatives creades o un imprevist d'última hora ens poden fer començar les vacances amb mal peu.

Per evitar-ho hem de ser conscients dels drets de què disposem com a usuaris, així ho remarca la vicepresidenta de l'organització de defensa dels consumidors FACUA, Rocío Algeciras. També recomana que quan ens comprem un vol o un paquet de viatge que inclogui també l'hotel, ja sigui en una agència tradicional o online , ens guardem l'oferta que se'ns ha fet, la reserva i, evidentment, sempre la targeta d'embarcament. Un cop comprat el viatge arriba la feliç arribada a l'aeroport. Si no ho impedeix res, agafarem el nostre vol a l'hora marcada, però les pantalles que ens informen sobre les portes i hores d'embarcament poden anunciar l'inoportú "retardat".

El meu vol va amb retard

Si l'espera és de més de dues hores, la companyia aèria estarà obligada a donar al passatger assistència bàsica -menjar i begudes, i facilitar informació i mitjans perquè el client es pugui comunicar-. Si finalment l'espera supera les tres hores, també es tindrà el dret a reclamar una compensació econòmica que pot arribar als 600 euros. La mateixa normativa, que és un reglament europeu, recull que a partir d'una espera superior a 5 hores el client podrà optar per no agafar el vol perquè el viatge ha deixat de tenir sentit.

Un exemple que s'ajusta a aquest supòsit, comenta Algeciras, és un vol a Londres per fer-hi una estada d'un dia. En aquest cas, podríem reclamar la compensació econòmica pertinent i el reemborsament del bitllet.

La gerent de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges, Catiana Tur, explica que les reclamacions seran molt més fàcils si les vacances s'han contractat a través d'una agència, ja que serà l'encarregada de reclamar. Si, en canvi, s'ha optat per anar per lliure i contractar directament el vol i l'allotjament, nosaltres serem els que al mateix aeroport ens haurem de dedicar a fer les reclamacions pertinents.

La vicepresidenta de FACUA recomana que fem la reclamació al moment. Per això, aconsella que portem tots els comprovants de compra. També pot ser que el vol s'anul·li. Si passa, també tindrem dret al reemborsament del bitllet, a més de poder accedir a una compensació econòmica. Això sí, aquestes retribucions en cas de cancel·lació, alerta Tur, només es podran obtenir si els fets no es poden atribuir a circumstàncies extraordinàries.

Vol cancel·lat

La vaga salvatge dels controladors aeris, el terratrèmol i posterior tsunami del Japó o un episodi de boira inesperada a l'aeroport són motius aliens a les companyies aèries que les obliguen a anul·lar vols. En aquest cas, no podrem reclamar indemnitzacions.

Algeciras, però, alerta que en cap cas es podrà considerar un motiu extraordinari una fallada tècnica de l'aparell o un vaga anunciada i amb serveis mínims, no com la del desembre, que va deixar pràcticament tots els passatgers a terra.

I finalment ens podem trobar amb el famos overbooking i no tenir un seient per volar. Els passatgers que voluntàriament decideixin renunciar al seu embarcament podran pactar amb la companyia una sèrie de compensacions. En cas contrari, s'aplicarà el mateix reglament que en una cancel·lació.

La maleta encara no ha arribat

Tots hem vist en més d'una ocasió una maleta solitària donant voltes en una cinta d'algun aeroport. Aquest equipatge té propietari, però és possible que estigui a uns milers de quilòmetres esperant-lo en una cinta transportadora d'una altre aeroport. Un estudi del Consell d'Europa del 2009 xifra el nombre de maletes perdudes arreu del món en 33 milions, tot i que Algeciras reconeix que les maletes s'acostumen a retornar. Si no, tenim dret a reclamar indemnització. Aquesta indemnització es calcula pel pes de la maleta i pot arribar a 1.200 euros, encara que hi portis dotze lingots d'or. Per això, FACUA planteja que les indemnitzacions per les maletes poden no ajustar-se a la realitat. Recomanen fer una declaració de valor per poder exigir el pagament real del material perdut. Les companyies també estan obligades a retornar-nos els diners que ens haguem gastat en productes d'higiene o roba els dies que hem passat sense les nostres pertinences.

I si l'hotel no és el que semblava?

Les reclamacions per una mala ubicació de l'establiment, brutícia o una qualitat inferior a l'esperada s'han de fer a través de l'agència de viatges o a l'establiment hoteler. Per arrodonir les vacances, i exhaurir els drets com a consumidors, hem de fixar-nos en els preus abans de fer un àpat en un restaurant, per evitar ensurts. FACUA alerta que un 25% dels establiments no fa constar els preus de la beguda.

stats