TRADICIONS
Societat 09/12/2010

Els Pastorets dels Carlins de Manresa compleixen el centenari amb l'edició d'un llibre i un DVD

Aquesta històrica representació s'ha convertit en un referent a la capital del Bages i cada any unes 2.000 persones assisteixen a les representacions

Acn
3 min
Imatge d'un dels assajos dels Pastorets dels Carlins de Manresa

ManresaEls Pastorets dels Carlins de Manresa celebren cent anys d'història plens de vitalitat. Una cinquantena de persones, d'entre quatre i 82 anys, participen en aquesta representació que any rere any omple d'espectadors la sala manresana. Interromputs únicament per la Guerra Civil, des del 1910 s'han fet 97 edicions dels Pastorets. El Salvador Soler és el protagonista més veterà. Actua als Pastorets dels Carlins des dels 14 anys i enguany n'ha fet 82. No ha deixat mai de participar perquè per a ell 'no hi hauria Nadal, sense Pastorets'. En motiu del centenari, s'ha editat un llibre i un DVD que repassen la relació que hi ha entre el món dels Pastorets i Manresa des dels orígens fins l'actualitat. El 25 de desembre de 1910 es representaven, per primera vegada, els Pastorets dels Carlins. 100 anys més tard, uns 2000 espectadors continuen visitant cada any aquesta obra que s'ha convertit en un referent a la ciutat.

Per commemorar l'aniversari, s'ha editat el llibre 'El patrimoni festiu de Manresa. Els Pastorets'. L'obra explica la significació d'aquesta representació, els orígens i l'evolució que ha seguit. Segons l'actor Salvador Soler, els Pastorets dels Carlins han canviat perquè ja no són els mateixos protagonistes, però l'essència continua sent la mateixa.

El director d'Els Pastorets dels Carlins, Lluís Barrera, explica que el motiu de l'èxit de la representació és que va dirigida a un públic familiar: 'tots són protagonistes, els actors i el públic'. Barrera explica que la representació teatral es planteja com un espectacle familiar, on la tradició combina amb la modernitat. És un espectacle pensat per a tots els públics però, segons el seu director, es treballa en especial per captar l'atenció del públic més difícil: 'els infants'.

La representació té una durada de dues hores i 45 minuts i les escenes es combinen amb un ritme pensat per mantenir fins al final l'interès i la tensió dels més menuts.

Barrera recorda que, quan era un nen, cada Nadal anava a veure els Pastorets dels Carlins: 'mai hauria imaginat que acabaria dirigint l'obra', explica. Un dels canvis que ha incorporat al text de Josep M.Folch i Torres és la introducció d'una escena que explica la creació de Satanàs: 'és una escena que em va sobtar quan era petit i venia a veure Els Pastorets dels Carlins, així que la vaig voler recuperar'. Segons Barrera, és original perquè ningú s'imagina que el dimoni havia estat un àngel.

A banda, per commemorar el centenari, aquest any els Pastorets dels Carlins també tindran la seva pròpia carrossa a la cavalcada de Reis. El Teatre Kursaal acollirà un concert amb el cor de noies, el cor jove i el cor infantil de l'Orfeó Català, que interpretaran cançons dels Pastorets de Catalunya. I finalment, es farà una representació dels Pastorets veterans.

La investigació que ha dut a terme el geògraf i historiador Josep Maria Soler per escriure el llibre 'El patrimoni festiu de Manresa. Els Pastorets' ha fet aflorar tres textos d'aquesta representació teatral que es consideren els més antics que s'han trobat mai a Catalunya. Es tracta d'un manuscrit (Los Pastorcillos en Belén o sea el nacimiento de Jesucristo) i dos textos impresos a Sevilla. Tot i que no es coneix la data exacta de publicació, se sap que són anteriors al 1813.

A banda, el llibre també exposa que la primera notícia que es té de les representacions dels Pastorets de Manresa data del 1770. Aquesta primera referència és deguda a l'ensorrament d'una part de la sala de l'Hospital Sant Andreu on es representava l'obra. En l'esfondrament, van morir tres persones.

stats