SALUT
Societat 18/07/2012

Un marcapassos per al Parkinson

Investigadors de la UPC lideren un projecte europeu per millorar la qualitat de vida dels malalts de Parkinson. Inclou un nou aparell comparable a un marcapassos que corregeix problemes motrius.

Auri Garcia Morera
2 min
UN CINTURÓ ESPECIAL
 Joan Cabestany i Andreu Català, investigadors de la UPC, sostenen el dispositiu sota l'atenta mirada de Pere Ribera, malalt de Parkinson, que col·labora voluntàriament en la investigació. Consisteix en un cinturó especial que incorpora un sensor de moviment i un telèfon mòbil per enviar les dades.

BARCELONA.A banda de tremolors, el Parkinson provoca lentitud de moviments, rigidesa muscular i fins i tot bloquejos totals als pacients en fase avançada. Uns símptomes que redueixen la seva autonomia i que els poden provocar caigudes i situacions de risc, com quedar-se aturats mentre creuen el carrer. Aquests problemes, però, podrien passar a ser molt menys freqüents gràcies a un nou dispositiu creat per un equip d'investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

L'aparell es pot definir com un marcapassos per a malalts de Parkinson, ja que funciona de manera molt similar. Un sensor de moviment incorporat a un cinturó especial permet detectar problemes motrius. Un telèfon mòbil integrat en el mateix cinturó s'encarrega d'enviar les dades a un servidor. Un cop processades, i en funció dels paràmetres, el sistema pot activar remotament accions que ajuden a corregir els problemes motrius.

Uns simples senyals acústics seguint un ritme regular, com un metrònom, poden fer que el malalt recuperi el ritme en el seu moviment muscular. Una altra possibilitat que es preveu és activar petits impulsos elèctrics per aconseguir el mateix resultat en casos més greus. A banda, i com a resultat d'un altre projecte desenvolupat prèviament, també es pot saber si el malalt està en la fase en què la medicació li deixa de fer efecte i regular la dosi que se li administra amb una bomba col·locada sota la pell.

Fase de recollida de dades

"És pioner perquè és un sistema que actua en temps real, detecta els símptomes i actua en conseqüència", destacava ahir en la presentació del projecte Joan Cabestany, un dels responsables de la investigació. "La seva implementació podria suposar un gran estalvi, perquè les caigudes podrien disminuir de manera significativa, i en conseqüència les hospitalitzacions i les intervencions quirúrgiques derivades també disminuirien", afegia Àngels Bayés, la directora de la unitat de Parkinson de la Clínica Teknon, empresa que col·labora en el projecte juntament amb Telefónica.

La investigació, liderada pel Centre Tecnològic de Recerca per a la Dependència i la Vida Autònoma de la UPC, també compta amb la participació de centres de recerca i empreses d'arreu d'Europa i d'Israel. Té un pressupost de 4,73 milions d'euros, dels quals la Unió Europea en finança més de 3,2 milions. A l'octubre començarà la fase de recollida de dades, amb la participació d'un centenar de malalts voluntaris que portaran els sensors però encara no es podran beneficiar del sistema de marcapassos. "Amb la informació recopilada es podrà crear una base de dades amb experiències personalitzades de la malaltia, amb les quals es podran dissenyar els estímuls apropiats", detallava ahir Joan Cabestany. La intel·ligència artificial del marcapassos, per tant, es desenvoluparà en una fase posterior que hauria d'acabar l'any 2015.

Millora en la qualitat de vida

Un dels malalts que participa en la investigació és Pere Ribera, que ahir es mostrava convençut que el futur dispositiu millorarà la seva qualitat de vida. "Una de les seves finalitats serà donar els impulsos perquè arrenquem i caminem", explicava Ribera, tot destacant que això ajudarà a impedir que es faci mal. "Jo he tingut quatre caigudes, i en una vaig estar sis dies ingressat. Et fas mal perquè caus de les maneres més absurdes", lamentava el pacient.

stats