Societat 23/02/2017

Un home que tenia una ordre d'allunyament mata la seva dona a Santa Perpètua de Mogoda

El detingut tenia dos judicis pendents des de fa mesos per haver amenaçat la víctima i haver trencat una ordre d'allunyament. La víctima, de 34 anys, estava molt implicada al municipi i militava a CCOO

Enric Borràs / Xavi Segura
4 min
Concentració de condemna de l'assassinat de la dona morta a mans de la seva exparella a Santa Perpètua de Mogoda.

Barcelona / Santa Perpètua de MogodaUn home va matar la seva dona dimarts a la nit a Santa Perpètua de Mogoda i després es va lliurar a la comissaria central dels Mossos d’Esquadra, a Sabadell. Ho va comunicar ahir el conseller d’Interior, Jordi Jané, que també va explicar que la víctima hauria fet 35 anys el mes que ve. Es deia Leydi i havia denunciat el seu assassí. En contra del marit no hi havia una denúncia sinó tres, però no van evitar l’assassinat.

La Leydi era d’origen equatorià, tenia cinc fills, feia divuit anys que vivia a Catalunya amb la família i en feia cinc que treballava a Mogoda Serveis SAM, l’empresa que neteja els carrers i els edificis públics d’aquesta ciutat del Vallès Occidental. El seu marit, de 54 anys, la va apunyalar quan sortia de netejar l’Escola Santa Perpètua, al carrer Joaquim Malats, i la va deixar estesa a terra. Un veí va trucar al 112 a tres quarts de dotze de la nit per avisar que hi havia un cos al carrer.

La primera denúncia per amenaces contra el marit és del setembre. Es va arxivar a petició de la fiscalia, que va considerar que no podia tirar l’acusació endavant perquè no hi havia testimonis, segons fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La segona denúncia, per amenaces, és del novembre. S’havia de jutjar a l’abril i es va dictar una ordre d’allunyament de mig quilòmetre contra l’home. No va funcionar, no en va fer cas. L’última denúncia és del gener, per haver incomplert l’ordre d’allunyament i per coaccions i obstrucció a la justícia. El jutjat d’instrucció va ampliar l’ordre d’allunyament a un quilòmetre i es va programar un altre judici previst per al mes de juny.

La fiscal estatal de Violència sobre la Dona, Pilar Martín Nájera, reconeix que en aquest cas hi ha hagut “una actuació i una resposta judicial deficients”. “No hem sabut valorar adequadament el risc que patia”, va reconèixer ahir. Creu que amb la segona denúncia s’hauria hagut de reforçar la protecció de la víctima empresonant el marit o amb mecanismes per detectar l’incompliment de l’ordre d’allunyament.

L’advocada Carla Vall, especialista en violència masclista, concreta que s’haurien pogut fer servir polseres amb GPS per controlar l’agressor. “És una vergonya, perquè a més això no és la primera vegada que passa”, afirma Vall, que recorda que “a Catalunya tenim la xifra més baixa de concessió d’ordres d’allunyament, i un 70% es deneguen”. Tot i això, explica, sovint no n’hi ha prou amb aquestes ordres “quan, a més d’amenaces hi ha altres indicadors de risc, s’hauria de plantejar la presó provisional”. Sobretot, afirma, quan les amenaces verbals es combinen amb amenaces amb armes com ara ganivets, amb violència sexual, amb amenaces contra altres membres de la família, amb el maltractament dels fills per fer patir la mare o amb agressions als animals de companyia.

Creure’s la víctima

L’antropòloga jurídica Cati Canyelles Gamundí explica que en aquesta mena de casos “és habitual que es qüestioni la credibilitat de la víctima”. En canvi, el testimoni de les dones “mentre sigui persistent i veraç hauria de ser una prova testifical de càrrec”. “No es dona prou importància a aquesta mena de delictes -afegeix-, sovint perquè els operadors jurídics reprodueixen estereotips i prejudicis masclistes”. Vall hi coincideix: “El problema no és la llei sinó la falta d’implicació des del policia que pren nota de la denúncia fins a cadascun dels funcionaris que intervenen en el procés”.

“Ha sigut un cop molt fort per a tots els empleats perquè era molt apreciada i molt treballadora”, explicava ahir el gerent de l’empresa de neteja on treballava la Leydi, Jaume Garcia, en el minut de silenci que es va fer davant l’Ajuntament. Hi havia la família de la dona, els regidors i els companys de feina de la víctima, que duien un crespó negre als vehicles de neteja. L’alcaldessa, Isabel Garcia, va condemnar la mort. “A les dones les volem vives i al nostre costat”, va dir. El consistori es personarà al cas com a acusació popular.

Més enllà de Santa Perpètua, la mort de Lady també ha afectat CCOO, sindicat on estava afiliada. “Demanem al Govern i a l’Estat que treballin per un pacte que acabi amb aquesta plaga”, va dir a la concentració el delegat de CCOO al Vallès Occidental i a la Catalunya Central, Enrique Rodríguez, que es va declarar “consternat” per la mort de la seva companya de sindicat i va qualificar de “malalta” la societat actual.

El de Santa Perpètua és el segon assassinat masclista de l’any a Catalunya, però podria ser el setzè a Espanya si es confirma que també ho són les morts de dues dones al País Valencià aquesta setmana. Ahir es va arrestar un home a Móstoles, sospitós de matar a Gandia una dona de 47 anys, de qui també tenia una ordre d’allunyament. A València també s’ha detingut un altre home que podria estar implicat en la mort d’una dona que va caure abans-d’ahir pel forat de l’escala d’un edifici de l’avinguda de les Tres Creus. Dilluns un home va matar l’exparella a Chapela -Pontevedra- causant una explosió i un incendi que també el van atrapar.

stats