SANITAT
Societat 18/08/2012

Els medicaments més comuns, també més cars

A partir de l'1 de setembre un total de 417 medicaments de consum habitual deixaran d'estar finançats. Els metges adverteixen que pot provocar un desplaçament cap a fàrmacs més cars.

Lara Bonilla
2 min
FARMACIOLA MÉS CARA
 A partir de l'1 de setembre,  els ciutadans pagaran més per fàrmacs molt comuns, com  el Flumil, l'Almax i el Flutox.

BARCELONA.El detergent de la rentadora, el xampú, el material escolar, la targeta del metro, el gimnàs, l'entrada a un concert... i ara també els medicaments se sumen a la llista de productes que seran més cars a partir de l'1 de setembre. En aquest cas, perquè deixaran d'estar coberts per la Seguretat Social. El ministeri de Sanitat va publicar ahir al BOE el llistat detallat dels 417 medicaments que deixaran d'estar finançats. Al juny el ministeri només va avançar-ne els grups terapèutics. Són medicaments comuns per combatre refredats, cremor d'estómac i diarrees. És a dir, medicaments, com el Flumil, l'Almax i el Fortasec, que es poden trobar a la farmaciola de qualsevol llar. A la llista, que s'actualitzarà periòdicament, s'hi inclouen tant medicaments genèrics com de marca i, segons Sanitat, s'han de desfinançar per costejar-ne d'altres de més eficaços i els destinats a patologies més greus, com el càncer.

Però metges de família, farmacèutics i el mateix conseller de Salut, Boi Ruiz, van alertar ahir que deixar de finançar alguns fàrmacs pot acabar produint un increment de la despesa sanitària, ja que podria provocar un efecte desplaçament cap a altres medicaments més cars. "És el que va passar amb anteriors decrets", indicava Josemi Baena, metge de família. Tot i que, segons el ministeri, els fàrmacs exclosos tenen alternatives finançades, es tracta de medicaments molt receptats. "Tots els mucolítics que receptem són a la llista", reconeix el metge d'atenció primària, Josep Maria Vigatà. Però el desplaçament també es pot produir cap a medicaments amb més efectes secundaris. És el cas de l'Almax, un antiàcid, que pot ser que se substitueixi per l'Omeprazole, "que és molt més potent", afegia aquest professional. "Els mucolítics són fàrmacs d'eficàcia no demostrada però es prenen per símptomes menors, i ara potser aniran al metge a buscar un antibiòtic", afegia Baena. Els metges podran continuar receptant-los però ara el pacient els haurà d'abonar en la seva totalitat. L'única excepció és si algun d'aquests medicaments s'utilitza per tractar malalties cròniques o greus, llavors, continuaran coberts. En total, són un centenar.

Tercer copagament

"Hi ha medicaments d'ús molt comú i això ocasionarà un tercer copagament", explicava Josep Esteve, director de la patronal catalana de farmàcies (FEFAC), que es mostrava preocupat per la possibilitat que hi hagi pacients que abandonin el tractament, ja que a la medicamentada s'hi ha de sumar el nou copagament i l'euro per recepta. I advertia que pot incentivar l'automedicació. En principi, aquests medicaments hauran de mantenir el mateix preu que ara, però ja hi ha veus que alerten que s'incrementarà. "Com que se'n vendran més, pujaran de preu perquè ara són fàrmacs barats", deia la farmacèutica Laura Lluís, que ahir ja va registrar un augment de vendes d'alguns dels medicaments que es desfinançaran. El professor d'economia i empresa de la UPF, Jaume Puig-Junoy, posa l'exemple de França, on es va observar un increment del 43% del preu del fàrmac després del desfinançament. Baena considera que per estalviar en farmàcia el que cal és no finançar els fàrmacs nous que "no aporten res respecte als ja comercialitzats", i que, apunta, són el 80%.

stats