SALUT
Societat 02/04/2016

La medicina xinesa desembarca a les universitats catalanes

La UB i la UPF faran el primer màster oficial de tot Europa i vetllaran perquè es compleixi la normativa

Núria Martínez
4 min
Un pacient tractant-se amb acupuntura. Aquesta serà la pràctica que més s’ensenyarà al màster de medicina tradicional xinesa que començarà el curs que ve a Barcelona.

BarcelonaEstudiar medicina tradicional xinesa a Barcelona i obtenir un títol oficial ja és possible. Ho serà a partir del curs vinent per als que siguin titulats en medicina. Així ho va anunciar a principis de febrer la conselleria d’Empresa i Coneixement, que va detallar que la Universitat de Medicina Tradicional Xinesa de Pequín impartirà un màster a Barcelona amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Es tracta del primer màster oficial d’aquesta disciplina que es farà a les universitats europees. A més, també es construirà a la capital catalana, amb l’aval de la Generalitat, el primer centre de medicina tradicional xinesa fora de l’Àsia.

Una disciplina mil·lenària que “no té res a veure” amb l’homeopatia

Però, com seran aquests estudis? Estan homologats? Quina fiabilitat tenen? Tot i que encara estan pendents que l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya aprovi el programa, les universitats catalanes tenen coll avall que tirarà endavant. El currículum l’ha dissenyat la Universitat de Pequín, però ha sigut tutelat per la UB i la UPF i ha comptat amb l’assessorament d’experts en acupuntura del Col·legi de Metges. “Ens hem encarregat de delimitar les titulacions i les praxis perquè encaixessin amb la normativa europea”, explica el degà de la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida de la UPF, Joaquim Gea, que afegeix que les universitats catalanes s’han centrat a vetllar per una correcta “metodologia i ètica”. A més del màster, també hi haurà altres cursos més específics en els quals no caldrà ser metge per poder-hi accedir.

El cas és que l’atzar ha volgut que l’arrencada del màster coincideixi amb la supressió del màster d’homeopatia de la UB per falta d’evidència científica. I tant des de la central com des de la UPF s’han encarregat de deixar clar que una disciplina “no té res a veure amb l’altra”. “La medicina xinesa té una història mil·lenària darrere, que comparteix tronc amb l’occidental”, apunta el degà de la Facultat de Medicina de la UB, Francesc Cardellach. En aquest sentit, insisteix que “a l’homeopatia no se li pot dir medicina”, i afegeix que qui vulgui confondre-ho és que “pot tenir-hi interessos”. No obstant això, les dues universitats també creuen que la medicina xinesa s’ha d’utilitzar en la mesura justa. “Sempre hem de tractar-la com una teràpia complementària, en cap cas ha de substituir l’occidental”, afirma el degà de la UB, que creu que aquest màster servirà per normalitzar la situació. “Ara hi ha molta gent que la utilitza i aquest títol servirà perquè es porti a la pràctica amb coneixements”, defensa Cardellach.

“Posar ordre”

En la mateixa línia, el degà de la UPF creu que servirà per “posar ordre” i perquè les pràctiques “més heterodoxes quedin més restringides”. “És important distingir quan és adequat utilitzar-la i quan no. I nosaltres hem entrat en el màster precisament per això. Perquè ens sembla un projecte interessant i una oportunitat, però també per vetllar pel seu funcionament”, argumenta Gea.

El resultat d’aquesta joint venture és un màster de 120 crèdits amb una durada de dos anys, que s’impartirà principalment a les instal·lacions de la UB i que serà íntegrament en anglès. Hi haurà al voltant de 100 places disponibles i es preveu que la majoria d’estudiants siguin de fora de Catalunya. D’entrada, estava previst que la universitat xinesa fes una inversió milionària perquè els estudis es poguessin fer al Fòrum, però finalment no els van convèncer les instal·lacions. En principi els estudis haurien de començar al mes de setembre, però tot apunta que serà més tard.

Durant el primer curs es farà la part més teòrica -36 crèdits d’assignatures obligatòries i 24 d’optatives- i durant el segon les pràctiques i el treball final -24 i 18 crèdits, respectivament-. Les assignatures troncals que es treballaran seran bàsicament acupuntura -que ocuparà la part més important del màster-, fonaments de la medicina xinesa, fitoteràpia, formulació, mètodes diagnòstics i medicina interna, entre d’altres.

Com a assignatures optatives es podrà escollir entre medicina preventiva, dermatologia o pediatria xinesa i conferències sobre diferents temàtiques. Les pràctiques del segon curs es faran durant quatre mesos a Pequín. “Durant el primer any també es faran pràctiques, però emmarcades dins de les assignatures teòriques”, explica el degà de la Facultat de Medicina de la UB.

Un màster “insuficient”

Tot i que no són oficials, actualment a l’Escola Superior de Medicina Tradicional Xinesa de Barcelona ja s’estan impartint cursos sobre aquesta disciplina. I malgrat que veuen amb bons ulls la creació d’un màster que tingui el vistiplau de la Generalitat, consideren que amb només dos anys no n’hi haurà prou per ser un titulat en medicina xinesa. “Aquesta titulació quedarà coixa, hauria de ser un grau de quatre anys si volen que s’equipari amb els coneixements que s’adquireixen a la Xina”, critica la responsable de relacions internacionals de la Fundació Europea de Medicina Tradicional Xinesa, Xinyue Calduch, que espera que els nous estudis ajudin a avançar en la regulació i en la investigació d’aquesta disciplina a l’Estat.

stats