SANITAT
Societat 17/08/2012

Els menors a partir de 14 anys podran accedir a les seves dades mèdiques per internet

El portal on els pacients poden veure les seves dades mèdiques a través d'internet s'obrirà també a menors d'edat. El departament de Salut i l'Hospital Sant Joan de Déu estudien la manera d'articular-ho.

Auri Garcia Morera
2 min
UN PAS MÉS CAP A L'E-SALUT
 Els ciutadans podran accedir  a finals d'any a totes les seves dades mèdiques per internet. La Carpeta Personal de Salut està ara en proves.

BARCELONA.A finals d'any, tots els catalans amb un certificat digital podran accedir a la seva Carpeta Personal de Salut, un portal web on podran consultar les seves dades mèdiques, que actualment ja està funcionant en període de proves per als ciutadans d'algunes poblacions seleccionades. L'exigència del certificat és un inconvenient per als ciutadans que no el tenen i s'han de prendre la molèstia d'aconseguir-lo i un impediment total per als menors d'edat, ja que només es pot obtenir a partir dels 18 anys.

El departament de Salut, però, ja està treballant per resoldre aquest problema. "És un terreny que volem explorar juntament amb l'Hospital Sant Joan de Déu, que ens hi està portant perquè és el seu objecte de treball", explica el coordinador general de les Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC) del departament, Joan Guanyabens. S'està buscant la fórmula legal perquè els menors a partir de 14 anys hi accedeixin. "Es podria fer un sistema alternatiu sense certificat digital, amb usuari i contrasenya, que funcionés de manera segura o que el menor obtingués una autorització dels pares", afegeix. "És més un problema jurídic que no pas de voluntat: tothom ha de tenir-hi accés". No té, però, cap previsió de temps: "És un procés a llarg termini".

Tendència a involucrar-los més

La llei és molt clara pel que fa als majors de 16 anys, que és l'edat en què s'assoleix la majoria d'edat sanitària, però no tant per a la franja dels 14 als 16. "Aquí és on hi ha una mica més de debat perquè cal interpretar la llei, que no ho té tan ben fixat, i perquè entrem a valorar la qüestió del menor madur", explica el director d'innovació de l'Hospital Sant Joan de Déu, Jaume Pérez Payarols.

En l'àmbit de la salut fa anys que hi ha una tendència a involucrar més en la presa de decisions els menors amb prou capacitat per participar-hi, definits amb el concepte de menor madur . "La tendència és donar-los més informació i fer-los més responsables perquè, més enllà de qüestions legals, els ajuda a assumir els tractaments i els problemes que hi pugui haver", argumenta Pérez Payarols.

"Ara ja està establert legalment que un noi de 16 anys pot arribar després d'un accident de moto en què anava begut i dir-nos que no ho expliquem als pares", explica Pérez Payarols, que afegeix que en el cas de la consulta per internet s'haurà d'aplicar aquest mateix criteri. Amb els nois d'entre 14 i 16 anys, però, les coses es compliquen, perquè avui tot depèn del criteri dels metges. "Hi ha nanos de 14 anys molt madurs i d'altres que se'ls veu infantils", diu Pérez Payarols. En funció d'això i de la situació concreta, el metge pren una decisió per a cada cas, cosa difícil d'aplicar amb un sistema de consulta per internet en què s'ha de definir un criteri únic.

Les dades dels petits i dels avis

Per als menors de 14 anys, el dubte gira al voltant de l'accés a les dades que han de tenir els pares. Segons Joan Guanyabens, "aquesta demanda també ha sorgit per a la gent gran, ja que els seus fills són els que solen encarregar-se del pla de medicació". Cal buscar, per a tots dos casos, una solució legal i tècnica per a l'accés a dades alienes. Problemes nous, per culpa d'avantatges nous.

stats