EDUCACIÓ
Societat 03/02/2011

Els mestres de la pública voten els seus representants sindicals

Els comicis són un plebiscit a la duresa de l'USTEC, el sindicat majoritari, que va liderar les sis vagues de professors contra l'exconseller Ernest Maragall

Redacció
2 min

BarcelonaUn total de 74.344 professors catalans de l'escola pública estan cridats aquest dijous a votar els seus representants sindicals entre una oferta de nou sindicats que han de representar els interessos del col·lectiu en les taules de negociació de la conselleria d'Ensenyament de la Generalitat i de l'Estat.

Els docents escolliran 348 delegats sindicals –per a totes les etapes educatives de l'ensenyament públic no universitari–, que es constituiran en 10 juntes de personal repartides entre Barcelona ciutat, Tarragona, Terres de l'Ebre, Lleida, Girona, Baix Llobregat, Vallès Occidental, Catalunya Central, Barcelona comarques i Maresme-Vallès Oriental.

Les meses electorals es constituiran a les 9.30 hores, i els professors podran votar des de les 10.30 fins a les 18.30 hores. Els resultats es coneixeran a partir de les 20 hores.

Els sindicats USTEC·STEs, CCOO, UGT, CGT i ASPEPC-SPS presenten candidats en les deu juntes de personal, a diferència d'AMES-USOC, ANPE, CSI-CSIF i STEC-CSC, que només es presenten en algunes circumscripcions.

Actualment, el sindicat amb major representació és USTEC·STEs, amb un 44,3% de representació i un total de 78 delegats sindicals, seguit per CCOO –amb el 27,2% de vots i 48 delegats–, ASPEPC-SPS –11,3% i 20 delegats–, UGT –8,5% i 15–, ANPE –3,9% i 7 delegats–, CGT –2,8% i 5– i CSIF –1,7% i 3 delegats.

En les últimes eleccions del 2006, la participació del professorat va arribar al 43,1% dels 66.268 docents, en unes eleccions que van estar marcades per la firma del Pacte Nacional per l'Educació (PNE).

Les eleccions d'aquest dijous estan marcades per la forta oposició dels últims mesos a la llei d'educació, personalitzada en el ja exconseller Ernest Maragall. Les eleccions poden ser interpretades com un plebiscit a la duresa de l'USTEC, que va liderar les protestes. CCOO i UGT també van ser molt crítics, però van defensar vies més dialogants. Tots els sindicats fan una crida a defensar l'ensenyament públic en temps de retallades.

De quatre juntes de persones –les quatre demarcacions– es passarà a deu, que corresponen als deu serveis educatius, de manera que el territori tindrà més pes en la nova composició.

stats