Meteo 30/05/2015

Balanç d'un maig molt extrem pel que fa a temperatures i precipitacions

El mes de maig ha estat molt poc habitual i, tal i com ja va fer també el mes precedent, tampoc ha fet honor al que diuen les dites populars referents a la meteorologia

Manel Cascante
3 min
Tot i la sequera els embassaments es troben enguany força plens. Vallforners. JORDI RODOREDA

BarcelonaAquest ha estat un mes especialment atípic, mancat de ruixats, i molt curiós pel que fa a les temperatures, ja que en alguns observatoris durant la primera meitat del mes van ser de fins a 4 graus més altes que durant la segona part del mateix.

A dos dies d'acabar el mes, i sense tenir encara les dades definitives, podem dir sense embuts que ha estat un mes càlid, per bé que les temperatures més moderades de la segona quinzena finalment han atenuat les mitjanes en alguns indrets. Agafant dades fins al dia 29, els 18,8ºC de temperatura mitjana de l'Observatori Fabra suposarien un valor 2,8ºC superior a la mitjana (1971-2000) i s'igualaria l'antic rècord històric, amb dades des del 1914, que es va assolir els anys 2009 i 2005. A l'observatori de l'AEMET de Tortosa, els 21,4ºC de mitjana fins divendres s'ubicarien gairebé 3 graus per damunt de la normalitat i suposarien el valor més elevat d'aquesta sèrie, amb dades des del 1920, tot rebatent l'antic rècord de 21,2ºC de l'any 2009. A dia d'avui també seria el maig més càlid de la sèrie iniciada l'any 1952 a Reus, amb un valor de 19,5ºC, i s'igualaria el rècord a l'aeroport de Girona, amb un registre de 18,7ºC. A Lleida, en canvi, no seria el maig més càlid des que es prenen registres i quedaria 4 dècimes per sota del valor assolit l'any 1964.

Pel que fa a les temperatures màximes extremes del mes, cal destacar que la forta calorada que vam viure entre els dies 12 i 14 va implicar que, en alguns sectors del Pirineu i de l'interior, s'assolissin alguns rècords per un mes de maig, i també valors més alts que en els dos estius anteriors. També es van fregar rècords de temperatura màxima per un mes en observatoris com el de Lleida o a l'Observatori Fabra. A la ciutat de València el mercuri es va enfilar fins als 42ºC, una temperatura històrica per a un mes de maig, i fins i tot de juny. Aquells dies també es va enregistrar la temperatura més alta mai assolida a la sèrie d'Alacant el cinquè mes de l'any, amb 36,8ºC.

La pluja ha estat especialment escassa arreu i sorprenentment, i a diferència del que sol ser habitual, ha plogut en ben poques ocasions. Enguany podem ben dir que no s'ha complert allò de "al maig cada dia un raig". A Girona hi plou més d'un litre en 7 ocasions al llarg de maig segons les estadístiques, enguany i fins avui només ho ha fet tres dies. A Tortosa i Reus només hi ha plogut més d'un litre en una ocasió, mentre que les estadístiques diuen que ho hauria de fer 6 i 5 vegades respectivament. A Núria fins avui hi ha plogut més d'un litre 3 jornades, mentre que a la Bonaigua ho ha fet ja 12 vegades.

Pocs dies de pluja impliquen que el balanç total sigui realment escàs a bona part del país, tot i que alguns indrets de la costa Central, com a la capital catalana, els xàfecs d'ara fa 10 dies van acumular, en tan sols dos dies, gairebé tota la pluja que hauria de caure al llarg del mes.

Altres dades totals de precipitació, a dos dies per tancar el mes de maig, ens parlen, per exemple, de 54 litres a l'Observatori Fabra, 19 a Girona, 4 a Lleida i Cervera, 6 a Falset, 3 a Tarragona, 11 a Sant Cugat del Vallès, 69 a la Bonaigua, 31 a Das, 2 a Reus o 5 litres per metre quadrat a Roses (font: SMC, AEMET).

Recordeu que a 'www.ara.cat/meteo' hi trobareu la previsió per al vostre municipi.

stats