Meteo 03/12/2016

Calendari astronòmic del desembre: els fenòmens que no us heu de perdre

Fa fred, i sovint fa mandra sortir a fora, però cal tenir present que a l'hivern podem tenir nits extraordinàriament nítides i serenes. En situacions anticiclòniques, les zones elevades són ideals per a l'observació

Manel Cascante
2 min
Venus i la Lluna creixent es podran identificar fàcilment al capvespre

BarcelonaLa lluna de desembre

La lluna es troba actualment en fase creixent. Aquest dissabte quan es pongui el sol a quarts de sis, la podrem tornar a contemplar molt pròxima a Venus, aparentment per sobre d'aquest planeta. Tots dos aniran transitant cap a l'oest fins que es ponguin, primer Venus i posteriorment la Lluna al voltant de les 21.00 h.

El 7 de desembre tindrem lluna en quart creixent. La pròxima lluna plena la podrem contemplar el 14 de desembre a les 01.05 h, i tornarà a ser una superlluna, tot i que ja no se situarà tan a la vora de la Terra i no arribarà a ser tan gran ni brillant com la del novembre. Cal recordar que per tornar-ne a veure una com la del 14 de novembre ens haurem d'esperar fins al 25 de novembre del 2034.

El dia 21 de desembre la lluna es trobarà en quart minvant i s'espera lluna nova el 29 de desembre.

Escurçament del dia i solstici d'hivern

Les tardes pràcticament ja s'han escurçat tot el que ho havien de fer, el sol es pon actualment per l'horitzó a les 17.22 h. Es pondrà a la mateixa hora fins al dia 14 de desembre, i l'endemà ja ho farà a les 17.23 h. Els matins, en canvi, continuaran esgarrapant minuts de llum i el sol sortirà cada dia una mica més tard fins a la vigília de Reis, jornada en la qual sortirà per l'horitzó a les 08.18 h a la latitud de Barcelona. Cal recordar, però, que el dia es continuarà escurçant de forma neta fins al solstici d'hivern, el 21 de desembre, el dia més curt de l'any amb només 9 h i 42 min de llum solar. La nova estació astronòmica entrarà a les 11.44 h d'aquesta jornada.

El cel del mes de desembre

Venus ens farà aixecar el cap a primeres hores de la nit, just després de la posta de sol, baix a l'horitzó, i mirant cap al sud-oest. La seva brillantor no ens passarà desapercebuda. A prop d'aquest planeta, a l'esquerra, també podrem identificar Mart. El planeta vermell serà visible, perseguint Venus, durant les primeres hores de la nit mirant cap al sud-oest. Mercuri serà visible molt baix a l'horitzó de ponent els primers dies del mes. Un altre planeta fàcilment identificable, i que acompanyarà els més matiners, serà Júpiter. A principis de desembre sortirà per llevant abans de les 04.00 h i a la darreria de desembre ho farà pels volts de les 02.00 h. Tal com ja va passar al novembre, el podrem veure evolucionar de bracet amb la lluna minvant el dia 23, una bona ocasió per identificar-lo còmodament quan sortim de casa de bon matí.

Meteors

Les nits serenes d'aquest mes ens permetran també gaudir d'una de les millors pluges d'estels de l'any. Els meteors dels Gemínids es mostraran actius entre el 4 i el 17 de desembre, amb el màxim a l'entorn del dia 14. El seu radiant és la constel·lació de Geminis (Bessons) i, per tant, convé mirar cap a l'est a partir de primeres hores de la nit. Malauradament, enguany, la lluna gairebé plena de mitjan desembre en dificultarà l'observació. Aquesta pluja d'estels està associada a l'asteroide 3200 Phaethon (1983TB).

stats