Meteo 22/07/2017

El Pirineu i el Prepirineu, les zones amb més dies de tempesta

Segons les dades de la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques atmosfèriques (XDDE) del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) per al període 2004-2016, són aquests sectors de muntanya del nord del país els que viuen més activitat tempestuosa al llarg de l'any

Martí Oliveras
2 min
Distribució espacial de les tempestes (nº dies/any), de la mitjana anual pel període 2004-2016

BarcelonaL'informe que ha publicat fa poc el Meteocat al seu espai blog Meteomuntanya permet fer-se una idea de la distribució espacial de les tempestes al llarg de l'any al territori català, és a dir, aquelles zones que més dies a l'any es veuen afectades per aquest fenomen meteorològic.

És gràcies a la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques atmosfèriques (XDDE), la qual registra els llamps associats a les tempestes que tenen lloc al nostre país, que es pot fer un seguiment de l'activitat elèctrica atmosfèrica en temps real. A més, juntament amb les imatges del radar, conforma l'eina bàsica de vigilància meteorològica de situacions de perill.

Som a l'estiu, l'estació de l'any seca per excel·lència del clima mediterrani. Però no a tot Catalunya. Cal parar atenció, doncs, al fet que l'estació càlida és la més plujosa en moltes zones del Pirineu i del Prepirineu català. I això passa, en gran manera, degut a les tempestes.

Tant és així que, observant el mapa adjunt, es veu clarament com és al Pirineu i al Prepirineu on hi ha més probabilitat de tenir una jornada tempestuosa. El màxim el trobem al Prepirineu més oriental, a cavall de les comarques del Ripollès, la Garrotxa i Osona, on, de mitjana, hi ha fins a 45 dies de tempesta a l'any. Un altre sector especialment tempestuós de la serralada és el vessant sud del Pirineu de Lleida, al voltant de l'Alta Ribagorça, on al llarg de l'any s'hi registra una mitjana d'uns 41 dies de tempesta.

A mesura que ens allunyem del Pirineu els dies de tempesta disminueixen, però a l'extrem sud-occidental del país, cap al massís dels Ports, torna a augmentar l'activitat tempestuosa (27-30 dies). D'altra banda, els dos extrems de la costa catalana, això és, el cap de Creus i el delta de l'Ebre, són les zones amb menys risc de tempesta, amb només uns 20 dies a l'any.

Finalment, també és interessant destacar la distribució mensual d'aquestes tempestes a casa nostra, és a dir, quin mes resulta més tempestuós de mitjana. En aquest sentit, els mesos de maig, juny, juliol i agost són els mesos de l'any en què hi ha més dies de tempesta (més de 15 dies).

stats