Meteo 30/04/2017

Les fagedes ja tenyeixen de verd la Catalunya humida

Com cada any l'esclat de les fulles de la nova temporada genera estampes especialment fotogèniques. Les baixes temperatures d'aquesta setmana van perjudicar alguns exemplars

Manel Cascante
2 min
Santa Fe de Montseny aquest dilluns / JORDI RODOREDA

BarcelonaAvui fa exactament un any que ens fèiem ressò de l'esclat de verdor a les fagedes catalanes, i és que, per bé que és una cosa que fluctua lleugerament en funció dels anys, normalment a casa nostra té lloc entre finals d'abril i els primers dies del mes de maig.

La sortida de les fulles va començar ara fa pocs dies a la part basal de les muntanyes i actualment progressa gradualment cap a les cotes més elevades.

Cal recordar que el faig és un arbre típic de l'Europa humida i que a Catalunya tan sols forma boscos rellevants a la Vall d'Aran i en comarques com el Ripollès, la Garrotxa, el nord d'Osona o el nord del Berguedà. També hi ha extensions notables d'aquests arbres al massís del Montseny, a les Guilleries o a les Alberes, i de forma més testimonial al massís dels Ports, a l'Alta Ribagorça o al Solsonès.

El faig és un arbre que se situa entre els 1.000 i 1.600 m de mitjana, per bé que a la Garrotxa, i de forma excepcional, pot arribar a formar extenses formacions boscoses a cotes de poc més de 500 m. També se'n poden veure per sota dels 800 m en altres sectors del nord-est del país i del vessant nord del Pirineu.

La sortida de les fulles enguany ha coincidit, malauradament, amb un episodi de neu i de temperatures sota zero, que en alguns casos n'ha danyat els brots més tendres.

A l'hivern les gemmes tancades poden suportar temperatures de –20 ºC o –30 ºC, però quan comencen a sortir les fulles una lleugera glaçada pot arribar a causar danys importants. L'arbre es pot recuperar amb dificultat a causa de la seva incapacitat d'emetre una segona generació de brots. És per aquest motiu que el faig és un dels arbres més tardans en el moment de treure les fulles de la nova temporada.

A la part culminant de les muntanyes on hi ha fagedes –tal com passa per exemple al massís del Montseny– els faigs sovint tenen un aspecte més menut o ajagut. El vent n'és un dels responsables, però també la freqüència més gran de glaçades tardanes. Les baixes temperatures afecten sobretot el brots apicals (superiors), un fet que afavoreix el creixement de les branques laterals.

Aquests dies les fagedes mostren el verd més lluent de la temporada, però també és un bon moment per visitar i fotografiar altres formacions boscoses del nostre país com ara les rouredes o els boscos de bedolls.

stats