Meteo 25/02/2017

La intrusió sahariana a vista de satèl·lit

La massa de pols procedent del desert va assolir Catalunya dijous. Les imatges del satèl·lit de la NASA en mostren la progressió

Manel Cascante
2 min
Imatge des del satèl·lit Aqua, dilluns 20 de febrer

BarcelonaAhir es va acabar la intrusió sahariana que va començar dilluns cap al sud peninsular, i que a Catalunya es va començar a notar dijous, coincidint amb l'arribada d'una massa de núvols alts i mitgencs.

Les imatges de satèl·lit de la NASA permeten veure perfectament la progressió cap al nord de la pols gestada al nord d'Àfrica. La precipitació, associada a les nuvolades que acompanyaven la massa d'aire africana, va ser en forma de fang en alguns sectors de la Península, també a Catalunya, on divendres de bon matí va tenyir de marró extenses zones del litoral i el prelitoral.

Cal recordar que perquè ens arribi pols procedent del desert convé que, abans, al Sàhara, hi hagi tempestes de sorra que aixequin la pols i carreguin la part baixa de l'atmosfera d'aquest material. El següent requisit és que, en altura, el vent circuli de sud cap a nord. Quan es dona aquesta combinació, les petites partícules poden arribar a viatjar centenars –o alguns milers– de quilòmetres i a assolir latituds molt més elevades. La pluja de fang no és exclusiva, per tant, del Mediterrani, sinó que pot arribar a caure també al centre o el nord d'Europa.

La pols africana s'ha vist, fins i tot, que pot creuar l'Atlàntic i arribar fins a la conca de l'Amazones, on aporta nutrients essencials per a la vegetació com el fòsfor.

El Centre de Supercomputació de Barcelona (BSC) i l'Aemet gestionen un centre operatiu de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM): el Barcelona Dust Forecast Center, on es duen a terme prediccions de pols atmosfèrica per al nord d'Àfrica, el Pròxim Orient i Europa.

stats