Meteo 31/07/2013

Arriba la massa d'aire africana

La calor anirà a més i arribarà a màxims el divendres. La calor intensa, amb petites oscil·lacions, ens acompanyarà durant força dies més

Manel Cascante
2 min

BarcelonaEl darrer dia del mes de juliol donarà el tret de partida a un nou episodi de calor. Les altes temperatures aquesta vegada tindran continuïtat durant força jornades, i fins i tot, podrem parlar d'onada de calor en alguns indrets, on se superaran possiblement els llindars de temperatura màxima establerts durant més de tres dies consecutius.

De moment avui els termòmetres ja experimentaran un salt a l'alça respecte d'ahir. Aquesta tarda s'assoliran moltes màximes entre dos i tres graus més altes que ahir.

La calor més intensa es deixarà sentir a la Catalunya Central, en comarques com el Bages o l'Anoia. També al Pla de Girona i especialment al Pla de Lleida i a la Vall de l'Ebre. En aquests àmbits es fregaran els 35 graus. També voltaran aquest llindar a l'interior de València, en comarques com la Plana d'Utiel, la Vall d'Albaida o la Ribera Alta. No se'n salvaran tampoc a l'interior de l'illa de Mallorca i fins i tot a la Badia de Palma.

Al Pirineu i en àmbits de costa els termòmetres superaran de poc els 30 graus, però arran de mar la sensació de xafogor avui serà molt acusada.

De núvols en veurem pocs avui. Només alguns de baixos en trams de la costa Daurada i a l'entorn de les Illes. Seran més probables aquest matí i al vespre. Al Pirineu i a la serra Prelitoral creixeran núvols de "bon temps" fruit de la calor. Núvols que en cap cas implicaran precipitacions.

Haurem d'estar atents a l'evolució dels termòmetres aquests propers dies. Divendres la bossa d'aire calent procedent del nord d'Àfrica es col·locarà a la vertical del País Valencià, el sud de Catalunya i les Illes Balears. La calor serà màxima en aquella jornada. La bona notícia és que en superfície tant divendres, com la resta de dies, no bufaran vents eixuts de ponent o del sud-oest que podrien resultar crítics pel fet de disparar els termòmetres de forma exagerada, i fer baixar la humitat fins a nivells mínims. Bufaran en règim de brises de component sud. Vents humits que accentuaran al xafogor al litoral, però que beneficiaran als boscos pel fet de mantenir un cert grau d'humitat, tot i la calorada intensa.

S'entreveuen canvis a partir del 7 o 8 d'agost. Falten molts dies i ja s'anirà veient. De moment el que és clar és que tenim per endavant un bon grapat de dies de forta calor i absència de precipitacions.

A www.ara.cat/meteo hi trobareu la previsió per al vostre municipi. Recordeu que podeu compartir dades i fotografies a través de la Méteo Social.

stats