Meteo 01/02/2015

Per què ha bufat tant el vent aquest dies?

El vent s'origina per una diferència de pressió entre dues zones. Aquests dies la variació de pressió atmosfèrica és especialment marcada damunt de Catalunya a causa de la posició estratègica de l'anticicló atlàntic i de les borrasques europees

Manel Cascante
2 min
Mapa de pressió atmosfèrica (hPa) a nivell del mar per diumenge a la tarda on les isòbares més juntes indiquen fort vent / font: model GFS

BarcelonaQuè és el vent i com es produeix?

El vent és el moviment horitzontal de l'aire. De vent n'hi ha a diferents escales, des de nivell global o planetari fins a escala local o regional. L'origen, en qualsevol cas, es deu a l'existència d'una diferència de pressió atmosfèrica entre dues zones. Aquesta diferència és la que fa moure l'aire des d'allí on la pressió és més alta cap a on és més baixa.

Com es "llegeix" el vent en un mapa del temps?

La variació de pressió atmosfèrica en superfície es representa en un mapa de corbes (d'isòbares) que uneix els punts que tenen la mateixa pressió reduïda a nivell del mar. És el que coneixem amb el nom de 'mapa isobàric' un mapa que ens resulta més o menys familiar pel fet d'aparèixer sovint als espais del temps d'alguns mitjans de comunicació.

En aquests mapes, les isòbares delimiten els anticiclons o zones d'altes pressions (A), i les borrasques o zones de baixes pressions (B). L'aire es mou des de les altes pressions, on hi ha un excés d'aire, fins a les borrasques, on hi ha un dèficit del mateix. No ho fa però en línia recta, tot creuant les isòbares, sinó que ho fa de forma més o menys paral·lela a aquestes a causa principalment de la rotació terrestre que hi fa intervenir determinades forces.

El vent bufa per tant, al nostre hemisferi, tot resseguint aproximadament les línies isobàriques, en sentit horari als anticiclons, i en sentit contrari a les agulles del rellotge a les borrasques. Com més properes es trobin les isòbares més diferència de pressió hi ha, i per tant més fort és aquest vent tal i com ha passat aquests darrers dies, i com ens ho mostra el mapa de pressió adjunt amb aquesta notícia.

Aquest vent "teòric" que ens marquen els mapes del temps, però, es veu sovint afectat per la configuració del relleu, la presència de muntanyes o les valls, un fet que implica que en alguns indrets bufi amb més o menys intensitat i que varií la seva direcció.

Els mapes del temps d'aquests dies

Des de dijous la situació ha estat encapçalada per la presència d'un anticicló a l'Atlàntic (a les Açores), i per profundes borrasques que circulen de nord cap a sud pel centre i l'oest d'Europa. Entremig s'ha creat un passadís de vents del nord-oest que han impactat directament cap a la Península Ibèrica i també cap a Catalunya.

stats