Meteo 02/05/2017

El vídeo d'una impressionant allau de neu pols fa furor a la xarxa

Tot i l'aparença de núvol es tracta d'un dels tipus d'allau més perillosos que es poden produir

Miquel Bernis
2 min

Un dels vídeos que més està corrent per la xarxa aquestes últimes hores és el d'una impressionant allau que es va desencadenar fa pocs dies a la regió del Caucas, en territori rus molt pròxim a la frontera amb Geòrgia. Es tracta d'una espectacular allau de neu pols difosa a la xarxa per un monitor de muntanya, Oleg Koshkarev.

Hem parlat amb experts en allaus de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya per saber més coses sobre aquesta mena de núvol imponent que baixa a gran velocitat per la muntanya. Segons el predictor d'allaus de l'ICGC Carles Garcia, tot i l'aparença de núvol, es tracta d'una allau molt perillosa, concretament de les anomenades allaus de neu pols amb efecte aerosol.

Aquest tipus d'allaus es desencadenen a temperatures molt baixes, com a mínim d'entre -8 i -10 graus, i necessiten per formar-se grans gruixos de neu acumulada en poques hores, gruixos d'1 o 1,5 metres en 24 o 48 hores com a mínim. Per això aquest tipus d'allau és relativament poc habitual al Pirineu, tot i que cada 5 o 10 anys se'n produeixen.

Segons Carles Garcia, aquest tipus d'allaus tenen un gran poder de destrucció i s'experimenten en dues fases. En un primer moment es percep un vent molt fort, capaç de rebentar portes i d'aixecar teulades. Després arriba la neu, tones i tones de neu que baixen a una velocitat d'entre 200 i 300 quilòmetres per hora. L'allau que es veu al vídeo avança més lentament, està en el tram final d'un desnivell que pot haver sigut de 2.000 o 3.000 metres.

Encara hi ha un altre detall que no han passat per alt als experts de l'ICGC, la vegetació. A banda i banda de l'allau s'hi observen zones poblades d'avets, mentre que a la zona per on baixa la neu predominen els bedolls, arbres caducifolis més flexibles i més capaços de sobreviure a aquest tipus de fenòmens. Aquesta, doncs, podria ser una pista per endevinar el recorregut més probable d'una allau.

També el vídeo pot servir per pensar en la falsa sensació de seguretat que experimenten alguns dels testimonis, des de l'autor del vídeo fins a diverses persones que es poden veure bastants metres més a prop del fenomen. Segons Garcia, és habitual que la gent no sigui conscient del perill al qual realment s'exposa en aquests casos: “Si fa bon temps la gent fàcilment se salta els límits de les estacions d'esquí, els costa entendre el perill d'una allau si el temps no és dolent”. Ja som al final de temporada d'allaus, però sempre és bo recordar que l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya elabora una previsió diària del perill d'allaus per zones que és important consultar si es té previst anar a la muntanya.

stats