SOCIETAT
Societat 04/10/2011

Els metges denuncien que Salut "maquilla" les llistes d'espera, però el Govern ho nega

Els hospitals de l'ICS funcionaran al 40% durant un mes coincidint amb Nadal. Critiquen que no s'ha consultat els professionals mèdics per establir els criteris del nou model

Acn
3 min

BarcelonaEls metges han denunciat que el Departament de Salut ha "maquillat" les xifres de les llistes d'espera que va presentar aquest dilluns, mentre que el Govern ho ha negat. La delegada de Metges de Catalunya a l'Hospital de Bellvitge, Teresa Fuentelsaz, ha considerat que "està clar que hi ha hagut un maquillatge perquè han desaparegut molts pacients". El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha negat aquesta acusació i ha afirmat que el que si que s'han produït són "canvis de criteris" en determinar les operacions amb temps garantit, cosa que fa que "el còmput general pot variar". Els metges també han criticat que no se'ls ha consultat a l'hora de fer el nou model de llistes.

La delegada del sindicat a l'Hospital Vall d'Hebron, Rosa Boyé, ha puntualitzat també que les xifres presentades aquest dilluns pel conseller de Salut, Boi Ruiz, són fins al juny del 2011 i ha considerat, per tant, que els efectes del tancament de quiròfans de l'estiu no estan reflectits. "Des de l'abril nosaltres estem operant un 50% menys, per tant a l'octubre aquesta llista ja no és la real, no està actualitzada", ha declarat. A més, han criticat que no se'ls ha tingut en compte a l'hora de determinar els nous criteris que han de permetre establir quins són els pacients que necessiten de manera urgent una intervenció.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha respost a aquestes declaracions durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu, durant la qual ha negat que s'hagin maquillat les xifres i ho ha atribuït a un "canvi de criteris" a l'hora de compatibilitzar les malalties a analitzar. "Hi ha hagut canvis de criteris a l'hora de comptabilitzar, en funció de quin tipus de malaltia s'analitzen i en funció del número de gent que pateix aquesta malaltia el còmput general pot variar", ha declarat. Tot i això, Homs ha assegurat que ni l'actual Govern ni l'anterior han "falsejat les dades".

El portaveu ha fet referència així a la modificació presentada aquest dilluns per Salut, mitjançant la qual s'han establert 12 operacions amb temps garantit, intervencions que no coincideixen amb les que reconeixia el Govern anterior i, per tant, tampoc ho fan les xifres finals.

Les juntes clíniques dels vuit hospitals públics han destacat que l'ICS planteja que els centres treballin al 40% del ritme habitual, com ha passat a l'estiu, durant el darrer mes de l'any, coincidint amb les dates de Nadal.

Tots els delegats sindicals dels vuit hospitals de l'Institut Català de la Salut han posat aquest dimarts diversos exemples de pacients que esperen una intervenció als seus centres. Per exemple, el doctor Josep Vilaplana de l'Hospital Josep Trueta ha explicat que hi un pacient que fa 1.800 dies que espera ser operat de cataractes i un altre que fa 470 dies que espera una intervenció de columna vertebral.

A Bellvitge, durant l'estiu s'han deixat de fer 2.500 operacions i s'ha passat de 100 pacients operats diàriament a uns 40. A Vall d'Hebron, s'han fet unes 5.000 intervencions menys d'un total de 40.000 que es fan al conjunt de l'any. En aquest centre, Boyé ha explicat també que hi ha 1.200 pacients d'oncologia que esperen que se'ls faci un TAC mentre que normalment hi havia entre una cinquantena i una vuitantena pendents.

A l'Arnau de Vilanova (Lleida), el doctor Jordi Martí ha dit que actualment hi ha 770 pacients esperant a ser operants a l'àrea de traumatologia i ha criticat que s'ha reduït l'horari d'alguns metges la qual cosa es tradueix en menys hores per atendre els pacients.

A l'Hospital de Viladecans hi ha 2.000 malalts esperant a ser operats en l'àrea de traumatologia, dels quals 570 es van incorporar el 2010 i 673 en el que va del 2011. Pel que fa a la cirurgia general, 359 pacients esperaven el 2010 i en el que va de 2011 ja s'esperen 769. A més, ha posat com a exemple que hi ha dos malalts que esperen des del 2005 una intervenció de traumatologia.

Tots ells han coincidit en apuntar que aquests números s'han incrementat com a conseqüència del tancament de quiròfans (fins a un 40% asseguren) i de llits de plantes d'hospitalització (fins a un 30% del total de que disposa cada centre) durant l'estiu. Els doctors han dit que tot i que estava programada la reobertura d'aquests recursos a partir d'aquesta setmana, aquest procés no ha arribat a tot el que s'havia tancat i actualment hi ha quiròfans que continuen tancats.

stats